Акция срещу кабелни оператори

14 юни 2019 | 17:18 Дачев
Европол, съвместно с българските власти (ГДБОП) е осъществил вчера акция срещу кабелното пиратство. Извършени са обиски в офисите на няколко кабелни оператора. Екипи, подсигурени от жандармерият, са направили проверки в офисите на кабелната телевизия "Кабел Сат-Запад", оперираща в Кюстендил, Дупница, Благоевград и други населени места.

ГДБОП е провела специализирана акция и в бургаската телевизия „Канал 0“. Разследването е срещу укриването на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание.

Цялата акция в няколко града в страната е била срещу кабелни оператори, разпространяващи нелегално телевизионни програми без да имат затова авторски права. Операцията е по сигнал от правоносители, в това число bTV, NOVA и HBO. Над 60 програми или 50-60% от всички са били разпространявани от кабелните оператори без уредени права. Легалната дейност - разпространение на интернет - не е засегната.
 
Днес Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ излезе с декларация, в която се казва:
 
"Репресиите срещу кабелните оператори започнаха. На 13.06.2019 г. след „ювелирна“ акция на ГДБОП, за която ние знаехме от преди два месеца, включително от кого е поръчана, беше иззета цялата техника на наши членове и колеги в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански и още десетки населени места, където се разпространяваха стотици програми под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях. Това довежда до нарушение на всички надлежно сключени договори с ТВ програми, спирайки излъчването им. В резултат дейността на кабелните оператори там бе насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството. Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури."
 
Спирането на интернет е блокирало дейността на редица общини и банки в Югозападна, Централна Южна България и Бургас, твърдят от сдружението. Според тях, преустановена е дейността на местните телевизии „Рила“, „Канал 0“ и „Източни Родопи ТВ, която излъчва за регионите на Кюстендил и Дупница, а журналистите не са били допуснати до работните им места.


ИЗБРАНО