#Европа пред прага на лятото: Пучдемон, Гърция и космос

6 юни 2019 | 09:13 Дачев
Тази неделя екипът на предаването „#Европа“ (12:30 ч. по БНТ1) гостува в Европейския център за обучение на бъдещите астронавти в Кьолн.
Цветелина Йорданова и операторът Атанас Атанасов представят звездния отбор на Европа и разкриват някои от тайните на специалната подготовка за космическите асове.
 
Изборите за Европарламент, както у нас, така и в останалите страни приключиха, но все още не са отшумели. В Мадрид и Брюксел продължават коментарите около бъдещата съдба на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. 
Макар и спечелил мандат, той се сблъска с отказа на Европарламента да му бъде издаден пропуск за достъп в сградата. По закона на страната си, той трябва да положи клетва за вярност към конституцията на Испания на 17 юни, но все е в списъците на обявените за издирване. За странния случай на Карлес Пучдемон разказва в „#Европа“ Ива Стойкова.
 
Особени национални измерения придобиха евроизборите и в съседна Гърция. 
След загубата на управляващата партия „Сириза“, премиерът Алексис Ципрас обяви предсрочен парламентарен вот. Междувременно дясната опозиционна партия "Нова демокрация" спечели местните избори и кметските места в Атина, Солун и други големи градове, както и регионалните избори в почти всички области на Гърция. 
 
Горещото политическо лято ще се отрази ли на традиционното курортно оживление в страната-рекордьор по приходи от туризъм (по данни на Световната организация по туризъм) – ще видим гледната точка на бизнеса в южната ни съседка, представена от Теодора Гатева и оператора Владимир Богдански.


ИЗБРАНО