8 минути и 19 секунди (събота, БНТ1)

24 май 2019 | 00:00 Дачев
Телевизионна премиера на продукцията на БНТ и ВИП Медиа Филм "8'19"", която мина на голям екран чрез миналогодишните кинофестивали София Филм Фест (15-20 март 2018 г.), Златна роза (1 октомври 2018 г.) и CineLibri (12-24 октомври 2018 г.).
Продуценти са Владимир Люцканов и Антоанета Бачуров.

Филмът-омнибус (общо 90 минути) е създаден по разкази на Георги Господинов - 6 късометражни филма, реализирани от различни авторски екипи. Разказите са представени от едни от най-талантливите режисьори в новото българско кино: Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Владимир Люцканов („Закъснелият дар“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“).

Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника „И всичко стана луна“ (2013 г.). За 8 минути и 19 секунди слънчевата светлина стига до Земята.
В един от разказите на Господинов се пита: какво ще стане, ако изведнъж слънцето спре и всеки един от нас има да живее 8 минути и 19 секунди? Това е цялото оставащо време, преди вестта за смъртта на слънцето да ни достигне и после да настане тъмнина.

С този филм (подзаглавие "Шeст истории за Апокалипсиса") авторите твърдят, че не е задължително темата за апокалипсиса непременно да бъде разглеждана като глобален катаклизъм. Тя може да бъде показана и като нещо изключително лично, интимно и тихо.
 
Личните апокалипсиси на героите от филма са пресъздадени от актьорите: Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Светлана Янчева,  Китодар Тодоров, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо и други. 
 
Филмът е със специалното участие на майстора на фотообектива Симон Варсано. 


ИЗБРАНО