Унгария чертае нови разделителни линии в Европа

16 май 2019 | 10:49 Дачев
На прага на „Евроизбори 2019“, Иван Георгиев разкрива в "bTV Репортерите" как на мястото на падналите преди четвърт век граници по пътя към демокрацията днес се издигат стени
 
В съботната вечер на 18 май 2019 предаването ще повдигне завесата към Унгария на Виктор Орбан, към страха от мигрантите и Сорос и към пропагандата и фалшивите новини в навечерието на изборите за нов Европейски парламент.
Във филма „Граници“ репортерът от новините Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще покажат как четвърт век по-късно събитията в Европа се повтарят, само че с обратен знак.
 
През лятото на 1989 година малкото градче Шопрон на унгарско-австрийската граница е сцена на исторически събития. Униформени войници режат телената ограда в доскорошната „полоса на смъртта”, а за 700 източногерманци, летували на езерото Балатон, „Желязната завеса“ е вдигната, година преди падането на Берлинската стена. Сълзите от щастие съхраняват за историята символичното начало на един дългоочакван край, а Унгария става първата страна в Източния блок, направила крачка към демокрацията и падането на границите. 
 
Точно 26 години по-късно, екип на bTV Репортерите ще покаже как хиляди имигранти от Близкия изток и Централна Азия срещнаха стена на унгарско-сръбската граница по пътя си на Запад през 2015-а. И отново сълзи сложиха началото на процес, в който Унгария започна да променя съдбата на Европа. 
Така, в пика на имигрантската вълна, от стъпканите поля на юг от Будапеща се родиха нови герои. 
 
Защо Централноевропейският университет и фондация „Отворено общество” се оказаха нежелани в Будапеща и как страхът доказа, че е най-силният политически афродизиак – отговорите тази събота, веднага след централната емисия новини.
 
* * * * * * *
 
Филмът „Граници“ е част от журналистическата поредица на bTV Новините „Промяната Европа“. Проектът е посветен на предстоящия на 26 май евровот и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз.


ИЗБРАНО