В „Смени жената“: отворена връзка и щастлив живот?

18 април 2019 | 13:43 Дачев
В риалити формата „Смени жената“ по bTV, за първи път семейство заяви, че отворената връзка е предпоставка за щастлив живот. 
 
Две семейства с противоположни философии за живот и теории за щастие се впуснаха в социалния експеримент в сряда вечер. Двойка, която е неразделно заедно, размени живота си за седмица с фамилия, която държи най-много на свободата си. Но пълната отдаденост в брака или запазването на личната свобода е тайната рецепта за щастлив брак?
 
Своите теории за щастие тестваха шоколатиерите Петко и Силвия.
Рецептата им за щастлив семеен живот е да бъдат неразделни абсолютно навсякъде и във всичко. Заедно са и в работата – двамата имат шоколадова къща в центъра на София. И двамата имат предишни връзки зад гърба си и по едно дете от предишен брак – дъщерята на Силвия e известната DJ Alexa, която също подкрепи майка си в „Смени жената“.
 
Силвия е с 9 години по-голяма от Петко, а двамата се определят като сродни души. Тяхната романтична приказка продължава вече 13 години. Двамата подхранват любовта си ежедневно и наричат чувствата си „магия“.
 
* * * * * * *
 
Силвия размени романтичния си живот със семейството на Михаела и Велислав, което открито призна, че има отворена връзка.
 
Михаела и Велислав живеят на семейни начала от 15 години и имат един син - Александър. Всеки родител прекарва собствено време с детето. Двамата са тотално различни в разбиранията си, в характерите и в професиите си. Той се занимава с танци и екстремни спортове, а тя е тих и сдържан икономист. Михаела и Велислав са убедени, че семейното им щастие се корени в това да уважават свободата си, да се виждат рядко и да не изискват от другия да се променя.
 
Пълна отдаденост на връзката или лична свобода и чувство за самодостатъчност са тайната съставка на щастливия брак? Тази разлика предизвика множество недоумение и въпроси и у двете съпруги, които размениха живота си за седмица. 
 
* * * * * * *
 
Още в първия ден разликите между двете семейства бяха налице. Най-големият шок за Силвия, когато се запозна със семейството на Михаела бе, че тя и съпругът й не прекарват почти никакво време заедно и имат отворена връзка, без да си задават въпроси и да се ревнуват. Силвия беше категорична пред Велислав, че не разбира този начин на живот и едно от правилата, които наложи, бе именно двамата да имат своето романтично време заедно.
 
От своя страна, Михаела пък не можа да приеме, че съпрузите в новия й дом са постоянно заедно и определи това като „крайно неприемливо“.
След като прекара няколко дни в постоянна близост с Петко, тя му препоръча със съпругата си да имат и своето лично време. Това не се хареса на Петко, който до момента е прекарвал цялото си време със Силвия.
 
Михаела и Велислав са коренно различни личности, но въпреки необичайното им разбиране за семейство, двамата успяват да останат заедно вече 15 години. Всеки един от тях има и собствено време, което прекарва със сина си, но рядко тримата са заедно. 
 
Велислав и синът му имат "мъжка вечер" веднъж в седмицата, а момчето винаги вечеря само с майка си заради честите ангажименти на Велислав с народни танци. Силвия забеляза тази липсва и наложи правило за семейни вечери, като най-щастлив от това беше именно Алекс. Силвия организира вечер с игри за Петко и Алекс, за да покаже на бащата, че това е ценно време със сина му. 
 
Самостоятелната Михаела веднага забеляза, че Петко разчита изцяло на Силвия да организира ежедневието им и да налага ред в документацията за частния им бизнес. Тя пожела Петко да отменя Силвия в част от ангажиментите й. 
 
* * * * * * *
 
И двете семейства заживяха с новите правила – част от тях бяха приети с радост, други с недоверие, но различията и противоположните навици надделяха на финала на експеримента. Оказа се, че Велислав не беше до жена си за общата среща на двете семейства след края на едноседмичната размяна - заради танцов фестивал, а Михаела имаше задачата да аргументира теориите си за щастие сама.
 
Двете жени признаха, че са коренно различни, но и двете се чувстват щастливи с начина си на живот. Въпреки това Силвия през сълзи заяви, че остава със съмнение към думите на Михаела... 
 
Какво сближава и какво може да отдалечи двойките в една отворена и в една всеотдайна връзка, се вижда от епизода на „Смени жената“. 


ИЗБРАНО