Еленор Мацура преди финала на „Живите мъртви“

1 април 2019 | 20:24 Дачев
Тази вечер от 23:00 часа по FOX е финалът на сезон 9 (2018-2019) на "Живите мъртви", който бе подновен за следващ десети сезон.
 
Вижте екслузивно интервю с 36-годишната английска актриса Еленор Мацура (Eleanor Matsuura), част от актьорския състав на сезона (в ролята на Юмико). Родена в Токио, от английски и японски произход, тя е израснала във Великобритания и е особено популярна в театъра. В четвърти сезон на хита на BBC "Шерлок" бе в ролята на детектив Хопкинс. Омъжена е за канадския актьор Тревър Уайт, живеят в Лондон.
 
Защо решихте да се присъедините към „Живите мъртви“ и да пресъздадете Юмико? 
 
Спомням си, че си направих запис за прослушването за „Живите мъртви“ и след няколко дни ми се обадиха и ми казаха, че имат интерес да работим заедно. Прослушването, което направих след това, беше с измислена сцена, защото екипът пази истинските сцени в тайна. В момента, в който разбрах, че имат интерес към мен, проведох невероятен разговор с Анджела Канг и тя ми разказа за моята героиня Юмико. Описа ми я и ми каза как си представя да се развие този персонаж. Това много ме развълнува. След това прочетох и сценария на епизода, в който представят нашите персонажи и разбрах, че ще е един от най-драматичните, защото Андрю Линкълн напуска сериала.  Бях много развълнувана и си казах, че определено трябва да съм част от тази продукция. 
 
Кой беше най-вълнуващият момент, когато станахте част от екипа? 
 
Нямах време да се вълнувам до такава степен, защото всичко стана много бързо. Мисля, че все още се опитвам да осмисля всичко. Но може би едно от най-вълнуващите неща беше пристигането ни на първия снимачен ден. Едно от първите неща, които заснехме, беше сцената, в която ни представят. Имаше около 100 бродещи мъртъвци на една поляна и беше ужасно горещо. Трябваше да се бия с трима от тях, да падна, да тичам. И сякаш веднага се транспортирах в реалността на сериала. Беше толкова драстично. И си помислих, че всичко това е реалност и е откачено.
 
Бихте ли казала, че това, което виждаме на екрана е доста близко до преживяването на снимачната площадка? 
 
Да, определено. Със сигурност този ден беше така. Всички бяхме потни, изморени и измъчени от боя със зомбита. Беше един от най-тежките снимачни дни в живота ми и другите актьори споделиха същото. Просто не можехме да повярваме какво е усещането в края на деня. Сякаш сме тичали в маратон. Бяхме изтощени. Спомням си, че се спогледахме и си казахме „Божичко, дали ще е така всеки ден?“. 
 
Това сплоти ли ви с останалите актьори, които също бяха нови в редиците на „Живите мъртви?“
 
Със сигурност! Те са страхотни. Започнахме по едно и също време, което също ни сплоти много. Освен това, имаше двама от актьорите, които са глухонеми и когато не снимахме, учехме езика на глухонемите. Не само заради предаването. Това знание би ни било полезно и извън снимките, но за нас като група беше важно в този момент, за да можем по-лесно да комуникираме. Така че, на практика, учехме заедно нов език, което много ни сближи. Имахме доста забавни моменти заедно. 
 
Как ви посрещнаха актьорите, които вече бяха част от екипа на този мащабен сериал?
 
Беше абсолютно невероятно! Никога не съм била свидетел и не съм изпитвала подобно топло посрещане от екип, към който се присъединявам. А и тук става дума за огромен мащаб, толкова много актьори и толкова голям снимачен екип, които са работили заедно години наред. И до някаква степен усещането е като да се присъединиш към таен, в случая не толкова таен, клуб. Всички са толкова се радват за теб и те подкрепят. Това наистина ме впечатли. 
 
Разкажете ни малко повече за персонажа си, кои са най-отличителните черти на Юмико? 
 
Тя е невероятен боец. Много е способна и се впуска в битка,  застава начело. Определено борави смело с оръжията, които има на разположение. Просто е страхотна. Но също е много разумна, балансирана и спокойна. Лоялна е към групата, с която пътува. Те са се превърнали в нейно семейство и би направила всичко за тях. Най-вече за Магна.  
 
Вашият опит като класически обучен актьор и танцьор помогна ли ви за ролята? Беше ли физически предизвикателна?
 
Да, ролята беше доста изтощителна и не мисля, че каквато и да била актьорска подготовка би помогнала за цялото преживяване в „Живите мъртви“. Може би именно това прави сериала уникален и неповторим. Има много сцени, в които не се изисква никаква актьорска игра. Потта и сълзите са съвсем истински. И това прави сериала такъв какъвто е. 
 
Има ли прилики между Вас и персонажа Ви? 
 
О, да. Като нея, определено бих направила всичко за семейството си. Мисля, че много си приличаме. Когато ме питат как бих оцеляла при зомби апокалипсис, си представям, че бих постъпила точно като нея. Бих направила всичко нужно и бих била много добра в това да оцелея и да се бия, но в крайна сметка бих искала да съм със семейството си и да ги предпазя. 
 
Какво е усещането да работиш със зомбита всеки ден? 
 
Честно казано, те са невероятни. Човекът, който се занимава с тях и ги обучава, ги кара напълно да се въплъщават в ролята и имам чувството, че ако не ги убиеш, действително ще те изядат... Толкова са реалистични. Дори понякога, когато ги видя в безпомощно състояние, ми става жал. Всеки малък детайл е изпипан до съвършенство. 
 


ИЗБРАНО