Мигранти в Сицилия: 14 националности и 25 езика в 1 квартал

21 март 2019 | 13:19 Дачев
Една различна история за миграцията в "Темата на NOVA"
 
Възможно ли е хора от 14 различни националности, говорещи на 25 езика да съжителстват мирно заедно в един квартал? Отговор на този въпрос търси предаването тази неделя след централната емисия новини.
 
Журналистката Тоня Димитрова и операторът Емил Александров отиват в квартала Баларо в Палермо, превърнал се в най-привлекателната точка за мигрантите в Сицилия. Там те откриват не поредната мигрантска история, а история за нас самите, за европейците и за една утопична реалност, в която религии, различен цвят на кожа, различни националности живеят заедно. Проблеми има - различен е начинът, по който те се решават. Баларо е една истинска лаборатория за това, как да се взаимодейства на практика, а не да се говори за интеграция само на думи.
 
„Насърчаваме хората да застанат един до друг, да обмислят нещата заедно - понякога това са срещи на коренно различни светове. Опитваме се да ги накараме да спорят и да намират  решенията заедно” - споделя пред камерата Масимо Кастиля, зам.-председател на община Баларо.
 
Дали този подход е правилен? Утопия или реалност е мирното съвместно съществуване на толкова различни националности? 
 
Филмът "Утопия в Палермо" е на 24 април 2019 в 19:20 ч.


ИЗБРАНО