Зрелищната продукция „Враждебната планета“ идва през април

19 март 2019 | 11:51 Дачев
Майката природа може да бъде и мащеха…
 
National Geographic представя най-издръжливите видове на Земята в епичната природонаучна поредица "Враждебната планета" ("Hostile Planet"). Документалната продукция от 6 епизода е създадена от носителя на „Оскар“, оператора Гийермо Наваро от "Plimsoll Productions" заедно с опитен режисьорски екип, отличаван с „Еми“ и БАФТА (наградите на Британската киноакадемия - бел.ред.).
 
Премиерата на сагата в България е на 28 април 2019 г., неделя, от 20:55 часа. Тя ще се излъчва в дублаж.
Трейлър (90 сек.)
 
National Geographic е признат по целия свят с ненадминатия си стремеж да разказва за естествената история чрез средствата на визуалното изкуство. Новата поредица е продуцирана от Наваро заедно с номинираната за „Еми“ Марта Холмс, наградения с „Еми“ Том Хю-Джоунс, наградения с БАФТА Делбърт Шупман и наградения с БАФТА Беър Грилс, който също така е водещ и разказвач. 
 
Филмът насочва вниманието към най-изключителните, почти свръхестествени истории за животни, приспособили се към средата си въпреки жестоките удари на еволюцията. Поредицата се съсредоточава върху най-екстремните местообитания в света и разкрива невероятни истории за оцеляване в животинското царство на нашата забързана и непрестанно променяща се планета.
 
* * * * * * *
 
„Враждебната планета“ е продукция за дивата природа от следващо поколение, която изгражда завладяващ, драматичен и съвременен разказ във всеки епизод. Поредицата представя своите герои сред дивите обитатели на 6 различни биома.
 
Минисериалът приема, че светът се променя бързо и предизвикателствата, пред които са изправени животните, не са същите като преди. Епизодите, посветени на планините, океаните, тревистите равнини, джунглите, пустините и полярните области, представят суровите условия, на които са изложени някои от най-интересните, най-непримиримите и най-изумителните видове на планетата. Създанията са изправени пред редица тежки изпитания: лошо време, силна конкуренция за ресурси и непрекъснат конфликт между хищници и жертви. Мисията им е проста – оцеляваш или умираш!
 
Продукцията събира около 1800 снимачни часа, прекосява седемте континента в 82 сесии в период от над 1300 дни и наема 245 членове на снимачни екипи. Благодарение на използваните модерни технологии и осигурения достъп до някои от най-отдалечените и най-негостоприемните кътчета в света, продукцията представя нови факти за поведението на животните от интересни перспективи: 
- снежен барс се впуска в шеметно преследване на козирог,
- ягуар улавя огромен кайман и
- невръстни белобузи гъски скачат от скали. 
- Също така ще видим първия заснет материал за полярен вълк, поел по дирята на овцебик.
 
"Бързата еволюция на планетата е надминала способностите на видовете да се приспособяват към враждебните условия и залозите са изключително високи", споделя Наваро. – "Нашият видеоразказ разкрива как оцеляват.“  
„Враждебната планета“ може да остави усещане за друг свят, но продукцията е проникновен портрет на Земята през погледа на животните. Именно това отличава поредицата от останалите в жанра", твърди Хю-Джоунс. – "Оставяме зрителите да изживеят вълнението и триумфа през очите на най-изкусните майстори на оцеляването. Отвеждаме ги право в центъра на действието в конкретната среда.”
 
Грилс, като опитен специалист по оцеляване в екстремни условия, добавя усещане за енергия и напрежение. Той обяснява случващото се на зрителите в ролята на разказвач и се появява в кадър в началото и края на всеки епизод.
 
* * * * * * *
 
Епизодите включват: 
 
Враждебната планета: Планини
Премиера 28.04. от 20:55 часа
 
Най-високите планини на Земята са дом на снежни барсове, скални орли, планински кози, белобузи гъски и маймуни гелади. Но само най-издръжливите могат да преживеят екстремните климатични условия с оскъдната храна и ограничените количества кислород по върховете. „Враждебната планета“ представя поведение при животните, което не е заснемано преди, като използва модерни технологии в търсене на интересни перспективи. Филмът е уникален прозорец към най-екстремните местообитания на планетата.
 
Враждебната планета: Океани
Премиера 05.05.2019 от 20:55 часа
 
Потопете се под повърхността на най-голямото местообитание на Земята – нашите океани – и открийте свят на смайващи крайности: смазващи дълбини, бурни брегове, обширни сини пустини и оживени рифове. Океанът е динамична среда, където животните трябва да се приспособяват към непрекъснати промени. Открийте как тюлени отблъскват акули, костенурки рискуват живота си, за да създадат следващото поколение, и находчиви косатки се борят за оцеляване на фона на все по-ожесточена конкуренция.
 
Враждебната планета: Тревисти равнини
Премиера 12.05.2019 от 20:55 часа
 
Тревистите равнини са дом на най-прочутите звезди в животинското царство, но известността не улеснява съществуването им. Дивите пущинаци са сред най-непостоянните местообитания на Земята. Обитателите им са принудени да понасят променливите условия, като издържат на мраз, огън, потопи и засушавания. Сезоните стават по-екстремни и по-непредсказуеми. Животът е по-труден от всякога за дивите създания, представени в този епизод на „Враждебната планета”: мъжки слонове водят битки за правото да се размножат; гепарди и газели се впускат в танца на хищника и жертвата в сърцето на кенийската савана; стадо бизони устояват на виелица в северноамериканските равнини, а огромна глутница вълци ги преследва.
 
Враждебната планета: Джунгли
Премиера 19.05.2019 от 20:55 часа
 
Изобилието от вода, топлина и светлина създава идеални условия за развитието на живота, затова и джунглите са най-богатите на биоразнообразие местообитания на Земята. Но не се заблуждавайте, дъждовната гора изобщо не е рай. Валежите стават все по-непредсказуеми и само най-издръжливите видове ще триумфират. Този епизод на „Враждебната планета“ представя най-свирепите обитатели на джунглата – едни се забелязват от пръв поглед, а други се спотайват. Ще видите ягуари, каймани, гибони, орангутани, източни дългопети, колибрита и дори паразити. Открийте защо оцеляването на най-приспособимите в този пренаселен свят, изпълнен с конкуренция, е по-очевидно от всякога. 
 
Враждебната планета: Пустини
Премиера 26.05.2019 от 20:55 часа
 
Най-жарките местообитания на планетата, нашите пустини, стават още по-горещи, по-сухи и по-големи. Въпреки това редица удивителни животни продължават да понасят суровите условия, включително хитрите хиени, мъничките сурикати и пясъчните паяци. Проследете един ден от живота им в пустинята, за да разберете как се справят с изпепеляващата сила на слънцето, която нараства с всяка изминала минута.
 
Враждебната планета: Полярни области
Премиера 02.06.2019 от 20:55 часа
 
Пристъпете в най-студените райони на Земята – полярните области. Тук майсторите на оцеляването включват полярни мечки на лов за китове, пингвини, нащрек за леопардови тюлени и глутница арктически вълци, които повалят двойка овцебици. В еволюцията полярните видове са приспособили телата и поведението си, за да се преборят с враждебните условия в местобитанията си. Но сега светът им се променя с шеметна скорост и буквално се разпада под краката им. Те са подложени на изпитание, което ще ги тласне до ръба на издръжливостта.
 
* * * * * * *
 
Поредицата е продуцирана от Plimsoll Productions за National Geographic с изпълнителни продуценти Грант Мансфийлд, Андрю Джаксън, Марта Холмс, Беър Грилс, Делбърт Шупман и Том Хю-Джоунс, който е и шоурънър. 
 
Гийермо Наваро е изпълнителен продуцент. Кевин Тао Мос е изпълнителен продуцент на National Geographic. Джеф Даниелс е изпълнителен вицепрезидент на световния отдел за документални развлекателни предавания на National Geographic Channels.
 
За Беър Грилс
Беър Грилс доби световна известност като едно от най-популярните лица от предавания за оцеляване и приключения сред природата. Пътят му към славата започва на малък остров недалеч от брега на Великобритания, където вече покойният му баща го учи да се катери и да плава. Грилс тренира бойни изкуства от малък и прекарва три години в Специалните части на Обединеното Кралство като войник от 21-ви полк на Специалната въздушна служба. Именно там той усъвършенства много от уменията си за оцеляване сред природата при възможно най-тежки условия, с които днес буди възхищение у почитателите си по целия свят. Грилс претърпява злополука при скок с парашут в Африка, чупи гръбнака си на три места и прекарва дълги месеци във военна рехабилитация. Въпреки инцидента той става един от най-младите катерачи, покорили връх Еверест.
 
След това Грилс участва в седем сезона на номинираната за „Еми” телевизионна поредица на Discovery Channel “Оцеляване на предела”. Предаването е едно от най-гледаните на планетата и печели аудитория от 1,2 милиарда зрители. Грилс продължава телевизионната си кариера като водещ на предавания в повече глобални мрежи от всеки друг в света, включително на наградената с БАФТА поредица „Островът с Беър Грилс”, „Школа по оцеляване с Беър Грилс”, „Оцеляване на предела”, „В дивата пустош” за NBC и “Absolute Wild” за Chinese TV. Той е автор на бестселъри, почетен капитан на Кралската морска пехота и най-младият главен скаут в историята – пример за 55 милиона скаути по света.
 
За National Geographic Partners LLC
National Geographic Partners LLC, съвместно дружество между National Geographic Society и 21st Century Fox, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането за света е основна цел на National Geographic вече 131 години, вече в 172 държави и на 43 езика. NGP връща 27% от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира тяхната работа в сфери като наука, изследвания, архивиране, съхранение и образование.
 
За Гийермо Наваро
След главоломния си успех в киното, Гийермо Наваро продължава кариерата си като телевизионен режисьор. Той печели „Оскар“ за „Лабиринтът на фавна“ и получава признание за работата си по „Огненият пръстен”, „Здрач: Зазоряване - част 1“ и част 2 и „Нощ в музея”.
В телевизионния свят той е режисирал много от епизодите на „Ханибал“, както и някои епизоди на сериалите „Narcos” ("Наркос", 2015), „Мостът“ и „Проповедникът“. Освен това, наскоро режисира телевизионния филм "Cocaine Godmother" ("Кралицата на кокаина“, 2017) за Lifetime Television / FOX Crime у нас.
 
За Plimsoll Productions
Plimsoll Productions създава и продуцира документални предавания за международния телевизионен пазар с офиси в Бристъл, Лос Анджелис и Кардиф. Творческият екип, носител престижни награди, е продуцирал някои от най-големите документални хитове в последните години, спечелили награди „Еми” и най-високи отличия от БАФТА и РТС. От основаването си преди пет години дружеството е продуцирало повече от 40 поредици за местни и международни мрежи, включително „Земята на живо“ (Nat Geo), „Спасители и суперкучета“ (Animal Planet), „Научи любимеца ми на това“ (ITV), поредиците с предстоящи премиери „Къмпинг Замбия” (Love Nature, Smithsonian Networks) и „Йелоустоун на живо“ (Nat Geo), и много други. 
Миналата година компанията беше класирана на пето място в годишния Фаст Трак 100 на Sunday Times, а Британската търговска палата я отличи с награда за Бизнес с висок растеж на годината. Plimsoll е първата независима продуцентска фирма, удостоена с такава награда.
 


ИЗБРАНО