Ще преливат ли язовири - филм на Нели Тодорова в събота

15 март 2019 | 13:41 Дачев
Разказ за живота в засегнатите от бедствия райони във филма „След водата

В съботната вечер на 16 март "bTV Репортерите" в лицето на репортерката Нели Тодорова и операторите Борислав Стефанов и Цветелин Цветанов, ще проверят как живеят хората в Тетевенско, Мизия и село Бисер след бедствията, които ги сполетяха.
 
Непосредствено преди снеготопенето и пролетните дъждове, екипът ще проучи каква е готовността на държавата и общините.
Почистени ли са речните корита, за да не преливат реките? Какво е състоянието на язовирите и колко от тях се нуждаят от спешен ремонт? И извадиха ли си поуки след бедствията отговорните институции?
 
През миналата година правителството взе решение за създаването на ново предприятие, което да отговаря за язовирите, чиито собственици не могат да се грижат за тях. И даде срок на общините да решат дали ще прехвърлят съоръженията на държавата. 
Според юристи, обаче, работата на новото предприятие може да бъде блокирана, защото язовирите трябва да бъдат дарени, а законът забранява дарения на публична общинска собственост. 
 
Ще забави ли това необходимите ремонти на съоръженията? И колко язовира ще бъдат прехвърлени от общините на държавата? Отговорите на тези и други въпроси зрителите ще видят във филма на Нели Тодорова „След водата“ – тази събота след централните новини.