FOX премахна Майкъл Джаксън от ”Семейство Симпсън”

8 март 2019 | 21:39 Дачев
В контекста на разразилия се скандал около покойния Майкъл Джаксън, предизвикан след телевизионната премиера на 3 март в САЩ на документалния филм на HBO "Leaving Neverland" ("Напускайки Невърленд"), FOX премахнаха от ротация епизода "Stark Raving Dad" ("Безумният татко") на анимацията за възрастни "Семейство Симпсън". В този епизод от 19 септември 1991 г.  музикантът озвучава един от персонажите.

Джаксън е бил фен на сериала и е допринесъл със свои сюжетни линии в сценария на епизода, както и написал песента "Happy Birthday Lisa" специално за него.
В сюжета, един от главните герои - Хоумър Симпсън - е сбъркан за анархист и изпратен в лудница, където е настанен в една стая с човек (Леон Комповски), смятащ се за Майкъл Джаксън. Именно него озвучава певецът. По договорни причини той тогава не е бил кредитиран (посочен в надписите) и едва след години се разбира, че лично е озвучил персонажа.

Вчера разработчикът и изпълнителен продуцент на "The Simpsons" Джеймс Брукс заяви, цитиран от "The Wall Street Journal", че няма друг избор ("It feels clearly the only choice to make"). "С момчетата, с които работя, цял живот спорим по различни поводи, но този път бяхме единодушни". Позицията на Брукс бе подкрепена и от създателя на поредицата - Мат Гренинг.

"Аз съм против изгарянето на книги", допълва Брукс. - "Но тази книга е наша и ни е позволено да махнем една глава".
Епизодът е първият от сезон 3 (1991-1992 г.). В момента се излъчва сезон 30 (в България по FOX върви повторение на 21 сезон от 2009-2010 г.).

* * * * * * *

Българската премиера на оригиналната документална продукция на HBO “Напускайки Невърленд“ е днес, 8 март 2019 - но само в интернет (на HBO Go). Телевизионната премиера е насрочена за началото на месец април - в две поредни вечери на 10-ти и 11-ти април от 21:00 часа.

Още преди да излезе, тази история - на двама мъже, които са били приятели с Краля на попа в детските им години - раздели мнененията на два лагера. Взимайки предвид полемиката по случаите, решението на HBO е да излъчи двете части на филма и да даде възможност на всеки да направи сам своите изводи.

Отзивите на медиите, имали възможност да гледат филма на предварителна прожекция на фестивала „Сънданс“ са за тежък за гледане и със силен емоционален заряд. Двете части са от почти 2 часа всяка, но съветът на създателите на филма е те да бъдат изгледани наведнъж.


ИЗБРАНО