Kaspersky Lab: има ли киберзаплахи за България

1 март 2019 | 14:56 Дачев
Тази събота и неделя във фокуса на предаването UpDatе по Bloomberg TV Bulgaria, 19:30 - 20:00 часа
 
UpDate обръща внимание на една малко застъпвана напоследък, но много важна тема – онлайн сигурността. Какви бяха тенденциите в киберсигурността и заплахите през 2018 г., какво ще е водещо тази година в областта и има ли за България заплахи, свързани с изборите – това са част от акцентите в ексклузивно интервю с Богдан Писмиченко, териториален мениджър за Румъния, България и Молдова на Kaspersky Lab (мултинационална компания със седалище в Москва и холдингова структура в Лондон - бел.ред.).
 
“Потенциална атака срещу национална държава би била най-вероятно насочена към критическата инфраструктура – ако оставите врага си без ток, вода, отопление, го сломявате. Рансъмуеър е също заплаха, тъй като е широкоразпространен. През последните 2 години наблюдаваме наличието и на финансови измами. Банки и финансови институции в Източна Европа биват ударени от специфичен зловреден софтуер. Не мога да спомена конкретни имена, но мога да кажа, че има институции, които са били засегнати“, каза Писмиченко.
 
От разговора ще стане ясно как големите данни и новите технологии, например за свързани коли, могат да разширят възможностите за атаки и как да се предпазим от тях.
 
* * * * * * *
 
Поредният интересен стартъп, който, подобно на други технологични стартиращи компании, е по-известен зад граница, отколкото в България, ще бъде представен в UpDate в неделя. 
 
Това е  Novalogy, чиито очила AYO са по-популярни от името на самата компания. Изобретението помага за адаптиране на организма при пътуване в различни часови пояси, постигане на по-добър сън и повече енергия. 
 
Историята зад очилата зрителите на UpDate ще могат да чуят в неделя от основателя на Novalogy Александър Димитров.


ИЗБРАНО