Суперхраните неутрализират признаците на възрастта

9 февруари 2019 | 14:46 Дачев
Първата дама на кулинарния свят - шеф Силвена Роу - започва и завършва своя ден в кухнята, защото остават само 3 седмици до старта на MasterChef. Там днес още в 8 ч. в съботната сутрин я намери и екипът на "Тази събота и неделя" с водеща Александра Кръстева, за да покаже какво закусва топ кулинарката, какви ритуали има и какво включва в менюто си.
 
"Аз имам много стриктен ритуал относно закуската, но и относно всичко съм много стриктна. Вярвам в ритуалите и много обичам хубавите и добрите навици. Закуската ми винаги е свързана с един много висок енергиен заряд. Аз не обичам тежки закуски, много рядко ям яйца. Почти веганка съм и по принцип избягвам млечни продукти. Избягвам захар на 100%, в моите ястия избягвам да има захар. Закуската ми винаги е направена от два елемента- и единият е, който искам да ви покажа днес. 
 
Много чета и се интересувам от силата на така наречените суперхрани. Има два вида: единият е от такива като сладкия картоф, спанака, кейла, авокадото, киселото зеле, но другият е много, много по-силен, много по-властен и просто е суперхрана, която променя някои генетични елементи от нашия живот. Това са суперхраните на древните ацтеки – асаито, асаи пудра, мачата, макуито, което друг вид боровинка."
 
Топ кулинарката в журито на MasterChef вярва, че благодарение на суперхраните могат да се неутрализират всички признаци на възрастта - не само външният вид и блясъкът, но и енергията, здравето на тялото. Затова една от любимите й рецепти е базирана на семето на чия, което съдържа повече желязо от спанака, повече антиоксиданти от сините боровинки и повече витамин С от лимон. Но е като пясък - няма вкус. Затова е важно как се третира. 
 
Силвена Роу препоръча на зрителите да го накиснат в кокосово или бадемово мляко за 3 часа или една нощ. Когато набъбне, към него се прибавя 1 с. л. пудра от драконов плод, гарнира се с пресени плодове. Може да се гарнира с крем от кокос, ядливи цветя, за да нахраним и зрението си, и завършва с ядки.

Вижте цялото интервю на репортерката Радиана Божикова със Силвена Роу - видео, 5:35 мин.
 
Силвена призна, че живее, за да променя живота на хората чрез начина на хранене.
Най-близкият пример е нейният съпруг, който - благодарение на създадената от нея диета и спорт - е успял да регулира кръвното си налягане. На експертизата й разчитат също двамата й синове, майка й, клиентите в ресторанта й в Дубай, както и много кралски особи.

Тя отговоря за цялото меню на семейството на шейха, което от една година се храни с веган ястия. А Силвена приготвя деликатеси като кюфтета и пица, като не прави никакъв компромис с вкуса. И е щастлива, че все повече хора оценяват лекото, здравословно хранене, което не само подмладява видимо, но и дава възможност да имаме време и енергия да се радваме на най-близките си. 


ИЗБРАНО