„Денят на бащата“ с Весела Бàбинова - от 18 февруари

29 януари 2019 | 15:45 Дачев
Телевизионната премиера на новия български минисериал „Денят на бащата“ (6 епизода) е определена от БНТ за 18 февруари 2019 г., съобщиха от медията. Излъчванията са планирани за дните понеделник и вторник - от 22:00 ч. по каналите БНТ1 и БНТ4, с повторения по БНТ2.

Вижте трейлъра (2:31 мин.)
 
Поредицата е в жанра модерната градска семейна драма, като сюжетът проследява битката между двама родители за попечителство над малкия им син. Поставени са проблемите в семейните отношения, до които води отчуждението, кризата в човешкото общуване, жестоките травми, които раздялата нанася на децата.
 
Така нареченият „Синдром на родителско отчуждение“ (PAS) е нов социален феномен, от който България не е изключение. При него детето започва да отхвърля единия от родителите под въздействието на другия родител.
Екипът на българската продукция е получил достъп до форуми на организации, които се борят срещу PAS синдрома и така сериалът стъпва върху истински истории и съдби.
 
Сюжетът на „Денят на бащата“ е композиран така, че поставя и зрителя на изпитание да вземе едната или другата страна в задълбочаващия се конфликт между двамата герои. Главните роли са поверени на популярните актьори Захари Бахаров и Весела Бабинова. Във филма участват още Александър Сано, Глория Петкова, Петя Силянова, Явор Гърдев, Малин Кръстев, Лидия Инджова, Йоана Буковска-Давидова, Иван Налбантов, Свежен Младенов и други.
 
Дебют в главна роля получава малкият Патрик Шон Хесън (Patrick Sean Hasson), който е с българо-новозеландски произход и вече е участвал в няколко филма. С харизматичното си присъствие на екрана той със сигурност ще привлече прожекторите върху себе си.
 
Режисьор на шестте епизода е талантливият Павел Веснаков (сериала "Откраднат живот", награда "Jameson" от София Филм Фест 2011 г. за късометражния "Влакове", Grand Prix през 2012 г. от фестивала за късометражно кино Клермон-Феран, Франция за филма „Чест”, голямата награда от фестивала в Брест 2015 г. за късометражния "Зевс").

Оператор е друг доказал се професионалист – Александър Станишев ("Докоснати от огъня", "Маймуна", "Вяра, любов + уиски", премиерният "Тайният живот на Вера" - в момента на фестивала Сънданс).

Сценаристи на поредицата са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които имат зад гърба си хитови сериали („Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Революция Z“) и кинофилми ("Революция Х", "Дъвка за балончета", излизащият през октомври т.г. "Писма от Антарктида").

* * * * * * *

Кастинг за сериала бе обявен през юли 2017 г., а снимките започнаха преди година - на 10 януари 2018 г.

Песента към сериала е хитовата рок балада „Тази песен не е за любов“ по музика и текст на Стефан Вълдобрев, в изпълнение на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“.
 
„Денят на бащата“ е продукция на Българската национална телевизия – Продуцентски център „Студия Екран“, изпълнителен продуцент „Агитпроп“ (Мартичка Божилова). Проектът е реализиран с подкрепата на Столична община и „Творческа Европа – Програма МЕДИА“.
 


ИЗБРАНО