Почина Величко Скорчев (81 г.)

11 януари 2019 | 14:16 Дачев
„Голямата журналистика е искрената, справедливата, красивата, дълбоката“
В. Скорчев
 
Повече от четвърт век професионалният път на големия журналист е свързан с Българската национална телевизия. Бил международник, заместник-главен редактор "Международна политика" в обществената медия, водещ на „Панорама“, а през 1990 година създава първата в българския телевизионен ефир сутрешна програма. 
 
Въвел е в телевизията много от лицата, които и днес са популярни сред зрителите и винаги е твърдял, че всеки телевизионен журналист трябва да мине и през писаното слово.
 
Сигналът на предаването, с което Величко Скорчев става любимец на милиони зрители - „Добър ви ден“ - прозвучава за първи път на 18 септември 1990 г. По-късно сутрешната програма на БНТ се излъчва с названието „Добър ден, България!
Тогава в предаването, коeто се реализира с активното участие на регионалните телевизионни центрове на БНТ няма и минута за политика, а сред авторите на тогавашния сутрешен блок са проф. Йордан Ведър, актьорът Димитър Вачев, проф. Драган Тенев и други. Новините на водещи телевизионни канали представят различните гледни точки към важните събития от различни точки на света.
 
"Поставихме акцента на семейството и хората, защото така започва възпитанието. Мобилизирах центровете, тъй като е важно да има импулс при зрителите. Така се обича родината" - спомня си в едно от последните си интервюта телевизионната легенда Величко Скорчев. 
 
Дълги години „Добър ви ден!“ е най-разпространения поздрав и за зрителите и за колегите в телевизията.
 
* * * * * * *
 
Величко Скорчев е завършил археология и история, през септември 2018 г. навърши 81 години и остави своята трайна диря в историята на българската журналистика.
 
Опелото ще се състои на 13 януари 2019 г. (неделя) от 14:00 часа в храм „Свети Седмочисленици“.
 
TV.dir.bg изказва съболезнования на близките на Величко Скорчев.