Отново „Хайка за вълци“ по БНТ1 в памет на Иван Ласкин

7 януари 2019 | 16:38 Дачев
В памет на актьора Иван Ласкин, починал вчера, БНТ1 започва излъчването на сериала „Хайка за вълци“ (2000 г.) по мотиви от едноименния роман от 1985 г. на Ивайло Петров.
За последно 6-те епизода бяха излъчени през януари 2011 и март 2014 г. Сега сериалът ще тръгне в сряда, 9 януари от 21:00 ч. - директно от втори епизод.
 
Покойният Ивайло Петров (1923-2005) е и сценарист на шестсерийния телевизионен филм, който зрителите на БНТ1 ще имат възможност да гледат всяка сряда (до 6 февруари) от 21:00 часа.
Сюжетът на поредицата превежда героите, техните семейства и съселяни през драмите на войната, колективизацията и тоталитаризма.
 
Главните ролите са поверени на Николай Урумов (Калчо), Петър Попйорданов (Жендо), Иван Ласкин (Иван), Иван Панев (Николин), Валентин Танев,  Малин Кръстев, Димитър Терзиев. Във филма участват и Велко Кънев, Стефан Данаилов, Руси Чанев, Йосиф Сърчаджиев, Елена Петрова и др.
 
Сериалът е дело на режисьора Станимир Трифонов, който с “Хайка за вълци” дебютира в игралния жанр. Сериалът печели голямата награда "Златната ракла" на 25-ия международен фестивал за телевизионни филми (8-14 октомври 2000 г.).
 
* * * * * * *
 
„Противоречивите характери с размах са изиграни от познати в друга светлина и непознати актьори - те великолепно се справят с еднопосочно променящата се възраст и различно променящото се съзнание. (…) Всъщност и “Хайка за вълци” би могъл да се разглежда като филм-портрет на седмина души. Но е и едно драматично произведение, което болезнено разчиства сметките с миналото, като разделя това, което може да се прости, от онова, което трябва да се заклейми“ – пише в своя статия за филма кинокритикът Петя Александрова.
 
* * * * * * *
 
На 8 януари от 22:00 часа зрителите на канала за българите в чужбина - БНТ4 - ще могат да гледат телевизионния филм „Отвъд чертата“ (2003 г.) по сценарий и режисура на Илия Добрев. Продукцията е създадена по мотиви от повестта "Грях" (1923 г.) на Георги Райчев.

Главната роля изпълнява Иван Ласкин, а негови партньори във филма са Йоана Буковска, Асен Блатечки, Елена Райнова, Петър Слабаков, Кирил Кавадарков и други.
 
* * * * * * *
 
Иван Ласкин е участвал в множество предавания на Българската национална телевизия, а до 2007 г. той беше продуцент на детското занимателно предаване „Спукано гърне“. Дебютното му издание е излъчено през 1998 година и своеобразни домакини на двата модула в предаването бяха популярният изпълнител Добрин Векилов-Дони и актьорът Ненчо Илчев.
 


ИЗБРАНО