Италиански сериал по БНТ1 от сряда, 28 ноември

19 ноември 2018 | 12:04 Дачев
История за неутолимата жажда за живот и за свободата да избереш къде да отидеш
 
Лампедуза на хоризонта“, 4 епизода, веднъж седмично - всяка сряда до 19 декември 2018:
 
Командирът от бреговата охрана Марко Сера е изпратен на служба на о-в Лампедуза – италианския остров, превърнал се от години в една от основните входни врати към Европа за хиляди мигранти, идващи основно от Африка. Сера е много добър моряк и командир, но има проблем с военната йерархия и бързо разбираме, че е прехвърлен на Лампедуза по дисциплинарни причини. Още на първото си плаване той успява да спаси група корабокруширали мигранти, идващи от бреговете на Либия. 
 
Сред тях има и едно малко момче – Даки. Майка му и сестра му не са успели да се качат на лодката, с която той достига италианския бряг, и сега Даки е сам-самичък в непознатата страна. Изпратен в местния бежански лагер, там той се запознава с Виола, която отговаря за лагера. Много скоро между командир Сера, Даки и Виола се заражда приятелство на фона на техните лични тайни и драми и на все по-неспокойната обстановка на острова.
 
* * * * * * *
 
Сериалът е продукция на Rai Fiction и Fabula Pictures. Историята, разказана сред великолепния пейзаж на Средиземноморието, е фокусирана върху ежедневните битки и проблеми на хората, които от първа ръка се сблъскват с мигрантската криза. Всеки от тях има своята истина и своята гледна точка.
 
„Лампедуза на хоризонта“ е филм за борбата за живот, щастие и втори шанс – и на местните, и на новодошлите на острова. Носещ белезите на лична трагедия, капитан Сера отначало смята, че за него всичко в този живот е свършило. Но тогава се запознава с Даки и с Виола. Приятелството им е това, което постепенно може би ще излекува раните им. Както казва сам капитан Сера „В живота има моменти, когато нещо се скъсва. Моменти без изход, в които искаш само да седнеш и повече да не станеш. Но нещо неумолимо те кара да продължиш.“
 


ИЗБРАНО