„Граничен пункт Брексит“ - филм за ирландската граница

9 ноември 2018 | 11:31 Дачев
 Най-проблемната точка в преговорите между Лондон и Брюксел
 
Тази събота bTV Репортерите ще представи филма „Граничен пункт BREXIT“ на репортерката Илияна Димитрова и оператора Борис Пинтев за ирландската граница.
Невидима граница разделя Република Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия, част от Великобритания, която се готви да го напусне. Невидима и мирна засега, но дали за дълго?
 
Екипът на bTV проследява актуалните събития директно от Ирландия, преди Брексит да прекрои европейската карта - 499-километровата криволичеща линия ще стане сухопътна граница между Великобритания и Евросъюза. Северна Ирландия ще остане от едната страна, а Ирландия - от другата.
 
Докато Брюксел и Лондон продължават да преосмислят условията по развода, на границата основният въпрос остава един: може ли Брексит да съживи религиозното напрежение и да подкопае мира на Острова. Каква е гледната точна на местните хора и какво сподели ключовата фигура за изготвяне на мирното споразумение от Разпети петък, с което през 1998 г. се слага край на кървавия конфликт между католици-националисти и протестанти-юнионисти.
 
Късометражният документален филм ще се излъчи в събота, 10 ноември 2018, в рубриката "bTV Репортерите" веднага след централната вечерна емисия новини.


ИЗБРАНО