Пълководци от пет войни - поредица в „Операция: История“

8 ноември 2018 | 13:55 Дачев
Документалната поредица „Нашите пълководци“ стартира в рамките на предаването „Операция: История“ с водещ Росен Петрив, по Bulgaria ON AIR - от 11 ноември 2018 г.
 
Зрителите могат да видят 10 късометражни филма (продължителност до 6 минути) за водещи личности, останали извън светлините на прожекторите, от петте войни в периода 1885 г. – 1945 г.
Образователният проект e посветен на пълководци, участвали в Сръбско-българската война, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна или Втората световна. Героите са личности, чиито имена може и да са забравени с времето, но са оставили значима следва в българската история. 
 
„Нашите пълководци“ е втори проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ след "Българско военно чудо" от 2017 г. 
 
* * * * * * *
 
На 11 ноември, неделя от 16:30 часа, в студиото на „Операция: История“ ще гостуват авторите на проекта, които ще разкажат повече за документалната поредица.
Първото видео от „Нашите пълководци“ е посветено на Олимпий Панов. Той е български революционер и офицер, който се включва в Руско-турската освободителна война като опълченец, а в Сръбско-българската война като командир на артилерията. Той подписва пакта за примирие със сърбите, а по-късно е избран за военен министър. Остава на този пост за кратко, защото е осъден на смърт заради участието си в Русенския бунт.
 
В следващите издания зрителите ще видят късометражни филми, посветени на Георги Вазов, Стилиян Ковачев, Данаил Николаев, Георги Тодоров, Димитър Добрев, Стефан Тошев, Георги Векилски, Георги Радков и Владимир Стойчев
 


ИЗБРАНО