Вкусовете на Гърция в Александруполис - рецепти и истории

7 ноември 2018 | 10:50 Дачев
Тази неделя от 12:30 часа по bTV „Ловците на храна“ Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят Гърция, за да открият нови вкусове, рецепти и истории.

Като част от балканските традиции, кухнята на южната ни съседка има много близки до българските ястия и комбинации от продукти. Според журито на MasterChef, уникалността на гръцката кухня се дължи основно на продуктите, затова ще обърне специално внимание на пазарите и забележителностите.
 
Първа спирка на „Ловци на храна“ ще бъде град Александруполис, който е изключително свързан с българската история. 
Chef Токев ще се срещне със своя приятал Антониос, за да приготвят рибни специалитети, да излязат в открито море с лодка и да научат повече за остров Самотраки, който свързва цялата тракийска история и се смята за най-голямото светилище на Аполон. Според митологията, след смъртта на Орфей, там е била пазена неговата глава, която прадължава да пее. На острова е творила и древногръцката поетеса Сафо, а също така там е съдадена статуята на богинята на победата Нике, изложена в Лувъра. 
 
Следващата спирка на Андре ще бъде античният град Зоне, където тракийците са използвали глина и пясък за консервиране на продукти. 
Гръцката салата за местните всъщност е селска и се нарича oriatiki. В оригиналната рецепта присъстват лук, краставици, домати, чушки, каперси, маслини, магданоз и фета сирене. Близка до турската чобан салата и българската шопска, тя изразява доброто съжителство на народите по тези земи. Роден в Германия и израснал в Гарция, Антониос ще сподели, че формулата му за успешен бизнес е съчетаването на немската система на работа и подреденост с автентичните елински вкусове. В ресторанта на домакина, помошницата му Теодора ще покаже на шеф Токев цяла палитра от морски дарове, приготвени по семпъл, но изключително апепитен начин. Зрителите на bTV ще научат рецептите за октопод по гръцки, скариди саганаки, пържен барбун и задушено филе от акула. Докато Събин се наслаждава на сочните гироси и десерти, Токев ще предложи на Антониос своята интерпретация на севиче от лаврак в балкански стил.
 
Колко различни видове, рецепти и марината за маслини има в Гърция, на кое месо пасва най-добре сосът от нар и как да разпознаем прясната риба? Как тракийците са консервирали храна в пясъка, кои са били първите им градове на територията на днешна Гърция и какъв е най-лестният начин за обезкостяване на риба -  зрителите ще видят в неделя.