Discovery: ”Отвъд очакванията: НАСА и пътят към бъдещето”

11 октомври 2018 | 11:11 Дачев
От всички невероятни постижения на човечеството, възможността за пътуване в космоса е най-забележителното. По случай 60-годишнината на най-устремената организация, Discovery Channel ни е подготвил поглед от близо до НАСА – институцията, която ни дава отговори за планетата ни, които един ден могат да бъдат от съществено значение. 
 
Космическото приключение „Отвъд очакванията: НАСА и пътят към бъдещето“ ("Above and Beyond: NASA's Journey to Tomorrow") е на 14 октомври 2018 г. (неделя) в 22:00 ч. по Discovery Channel. 
Видео: www.youtube.com/watch?v=mWzKZtddl6E (30 сек., озвучено на български език).
 
В телевизионния 90-минутен документален филм, номинираната за Оскар режисьорка и продуцент Рори Кенеди (Rory Kennedy, "Last Days in Vietnam" 2014) ще покаже неразкрити досега подробности за историческата институция, която успя да премине отвъд очакванията на всички с първите си стъпки на Луната. След като успя да стигне дори до повърхността на Марс и външната периферия на Слънчевата ни система – неща, които бяха смятани за невъзможни преди това, – НАСА показа на човечеството, че е поела със смели крачки по пътя към бъдещето и изцяло промени всичко, което до този момент знаехме за нашата планета, Вселената и за самите нас. 
 
Заедно с триумфа, трагедиите и трудностите съпътствали мисиите, филмът ще изтъкне и важната роля на организацията за здравословното състояние на планетата Земя.
 
Рори Кенеди документира минали успехи, подчертава настоящите нови технологии и разглежда бъдещето на НАСА - бъдеще, което се простира отвъд Земята. Този филм показва, че независимо колко далече можем да пътуваме, погледът винаги се връща към Земята в опит да разберем по-добре миналото, настоящето и бъдещето на нашата планета.
 
Документалният филм проследява как НАСА търси друг живот в нашата слънчева система и открива обитаеми светове, орбитиращи съседни звезди. Докато се взира в нощното небе с космическия телескоп Хъбъл, откривайки десетки хиляди скрити галактики - и през цялото време, повече от половин век, никога не откъсва поглед от нашата планета. 
 
„Отвъд очакванията: НАСА и пътят към бъдещето“ изяснява, точно как НАСА, пътувайки все повече и повече в космоса, може би един ден ще успее да пренесе човечеството на други планети. НАСА също така наблюдава собствената ни планета, работи за проследяване на екологичните системи на Земята, за да запази равновесието в нашия дом. Дори и телескопите да сочат дълбоко в други области, НАСА също така наблюдава над Антарктика и Големия бариерен риф, над повишаващите се морски нива в Атлантическия океан и над температурите на водата в Мексиканския залив.