”Темата на NOVA” - продажба на деца в Испания

4 октомври 2018 | 12:21 Дачев
През пролетта на 2018 година испанската полиция задържа 41 българи- част от престъпна група, контролираща бизнес с кражби и плът в Испания. Проучване на NOVA показва, че същата схема работи от поне година в най-малко 3 държави на два континента. 
 
Цената на децата, които се търгуват, зависи от уменията им в кражбите. На ниските нива в криминалната йерархия участват и непълнолетни момичета, които според испанската полиция са продадени от родителите си между 20 000 и 30 000 евро. 
 
Репортерът Владислава Тричкова и операторите Емил Александров и Георги Георгиев тръгнаха по следите на групата, за да заснемат как работи престъпната схема както в България, така и в Испания. 
 
Пред камерата на NOVA застава една от джебчийките, която разказва защо е заминала и как от ученичка в българско училище се е оказала част от един неподозиран чужд свят. За първи път ще говорят родители, които според испанската полиция, са продали децата си. Зрителите ще видят и организаторите, които окупират не само живота на жертвите си.
 
Разработката „Окупатори“ ще бъде излъчена в неделя, 7 октомври 2018, веднага след централната емисия новини.  


ИЗБРАНО