Андрей: българите в чужбина са добре, щастие за останалите

5 септември 2018 | 18:39 Дачев
„Фермата“ 4 сблъсква и обединява българи от цял свят
 
На специално събитие тази сутрин, показателно проведено над залата за заминаващи на софийското летище "Терминал 2" и водено от ПР-експерта Нора Феъруедър, бе представен предстоящият четвърти сезон на риалити шоуто "Фермата: Съединение", който тръгва от 7 септември в деня след националния празник на Съединението. Това е мястото, където много българи изпращат и посрещат близките до сърцата си хора.
 
Фокусът на сезона, за който говориха главният изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала, директорът "Програма" Маргарита Александрова, изпълнителните продуценти и водещи Иван Христов и Андрей Арнаудов и основното "лице" на предаването тази есен - звездата Йордан Йовчев, е - възможно ли е обединението на всички българи, без значение къде са избрали да живеят, в името на по-доброто бъдеще за родината. 
 
Повече от половината от населението на България е засегнато от емиграцията, сочат данни от оповестеното национално представително проучване, проведено от "Kantar TNS"  за bTV през август 2018 г. специално за новия сезон. В него са анализирани причините за емиграцията.
 
В емоционално изявление, Андрей Арнаудов сподели, че на българите зад граница всичко им е по-добре като стандарт на живот, но на най-важния въпрос - за щастието, те отговарят така: "Тези, които останаха в България, са щастливи". Въпреки беднотията и неуредиците, оказва се, че "почти емпиричният" според Андрей въпрос, неподлежащ на измерване, има неочаквана интерпретация.

Вижте петте слайда от проучването: 1, 2, 3, 4 и 5.
 
* * * * * * *
 
„Темата за емиграцията е много гореща в момента. Като развлекателен проект обаче, „Фермата“ няма да заема страни и позиции или да дава решения, но ще даде на зрителите храна за размисъл  и дискусии“ - коментира Флориан Скала.
 
Според анкетираните в проучването, основните причини за емиграцията са по-доброто заплащане на труда зад граница, постигането на по-добър стандарт на живот, по-добро образование и реализация за децата. Около 33% от анкетираните казват, че близките им са емигрирали, за да натрупат спестявания и да помагат на семействата си тук. Едва около 15% от българите с близки в чужбина смятат, че има вероятност те да се завърнат, но вярват, че по-добре платената работа (за 50%) и носталгията (за 38%) биха мотивирали близките им да купят еднопосочен билет за родината. 
 
Резултатите от изследването сочат още, че по-добрият икономически и социален климат, в който живеят емигрантите, не ги прави по-малко заинтересовани и ангажирани с обществения живот в България, а напротив – доминира мнението, че българите-емигранти дори в по-голяма степен от сънародниците им у нас се включват в обществени каузи за страната и допринасят за просперитета й.
 
„На всички тези изводи се основават и вечните спорове между емигранти и българи, останали тук – кой милее повече за България и предателство към родината ли е да я напуснеш. Очакваме тези дискусии да се състоят в новия сезон на „Фермата“, коментира Маргарита Александрова. Над 4 000 сънародници, живеещи в чужбина, са кандидатствали за участие.
 
* * * * * * *
 
Иван и Андрей:
 
Българите, които живеят извън страната ни, присъстваха като тема във „Фермата“ от първия сезон на шоуто и с времето тя ставаше все по-видима и важна. Така естествено се роди идеята за сезон 4 „Съединение” – да съберем под един покрив българи, избрали да градят живота си навън и тези, решили да останат и да постигат щастието си тук, в България. Нашата задача е да разрешим споровете помежду им и да ги обединим.
 
В тази мисия ще се включи специалният гост в четвърти сезон „Съединение“ – световната спортна легенда Йордан Йовчев. Той е поканен да влезе в ролята на вдъхновител и ментор на участниците, защото е ярък пример за българин, който въпреки че е работил по света и е живял в чужбина, винаги е избирал да се състезава под българския флаг. 
 
„Поласкан съм от отредената ми роля на вдъхновител и се надявам с този специален статут да бъда полезен на участниците да разгърнат потенциала си и да ги напътствам така, че да се справят по най-добрия начин с това предизвикателство. Това, което приемам за моя мисия в шоуто, е да помогна на двата отбора да се обединят и да започнат да градят заедно. От гледна точка на личната ми история аз бих могъл да бъда част и от единия, и от другия отбор във „Фермата“, коментира Йордан Йовчев. 
 
* * * * * * *
 
Шоуто ще се излъчва всяка неделя от 20 часа и от понеделник до петък от 21 часа. В шоуто влизат 21 българи, от които половината са избрали да градят живота си в чужбина, а другата половина – да останат в родината си. Сред всички тях са известни личности, които за първи път участват в риалити шоу – олимпийският медалист Йордан Йовчев, лекоатлетката Ваня Стамболова, бизнесменът Ивайло Караньотов и вокалистът на Д2 Деян Каменов-Дидо.
 
Със старта на предаването, участниците ще бъдат разделени на два отбора. Първият ще включва 12 българи, избрали да останат и да градят бъдещето си в България, а вторият – 9 българи, които са решили да търсят щастието си навън.


ИЗБРАНО