Трейлър на ”Крал Лир” с Антъни Хопкинс

21 август 2018 | 00:04 Дачев
От стрийминг услугата на Амазон "Prime Video" разпространиха пълен трейлър на телевизионния филм "Крал Лир" ("King Lear") - американо-британска копродукция между Amazon Studios и BBC Two, оглавена от английския режисьор Ричард Еър, известен и в киното ("Айрис" 2001, "Записки по един скандал" 2006, "Рогоносецът" 2008").

Макар авторът на едноименната пиеса от 1605 г. Уилям Шекспир да е кредитиран, действието в сценарната адаптация - също работа на Ричард Еър - се развива във въображаема съвременна реалност. 80-годишният крал, в чиято роля се превъплъщава 80-годишният Антъни Хопкинс, разделя кралството между трите си дъщери - Гонерила (Ема Томпсън), Регана (Емили Уотсън) и Корделия (Флорънс Пю). Той прави това по тяхната привързаност към него, по-скоро по тяхното ласкателство... 

Както е известно, най.малката Корделия, която го обожава, но е честна, се отказва да участва в надпреварата от ласкателства с по-големите си сестри. Баща й е засегнат и ядосан, след което я лишава от наследство и праща в изгнание. Поради това съдбовно решение, семейството и държавата изпадат в хаос и война.

Вижте трейлъра (на английски език).

В звездния актьорски състав ще видим още носителя на "Оскар" Джим Бродбент (в ролята на граф Глостър), 4-кратно номинирания за "Еми" Джим Картър от "Имението Даунтън" (в ролята на граф Кент), номинирания за "Златен глобус" Тобайъс Мензис (като княза на Корнуол, съпруг на Регана) и много други.

Нестандартно е решението за ролята на краля на Франция, който става и съпруг на Корделия - той е станал негър и се играе от 43-годишния Чъкуди Ивуджи (Chukwudi Iwuji). Актьорът от нигерийски произход вече имат опит с подобни роли от Кралския Шекспиров театър с чудесни изпълнения на Хенри VI и на херцога на Бъкингам от "Ричард III".

Музиката е на носителя на "Оскар" Стивън Уорбек ("Влюбеният Шекспир", 1998), оператор е Бен Смидард ("Моята седмица с Мерилин", "Сбогом, Кристофър Робин", а монтажът на 115-те екранни минути е дело на Дан Фарел.

Филът вече бе излъчен във Великобритания в края на месец май, а сега предстои премиерата в САЩ - на 28 септември.


ИЗБРАНО