Любомир Коларов ще ръководи телевизията на БСП

8 юли 2018 | 00:53 Дачев
БСП започва процедура за издаване на лиценз за телевизия, съобщиха от партията в събота. Медията ще работи чрез ново дружество, което ще се казва "Българска свободна медия". В рамките на месец, то ще трябва да подаде необходимите документи, за да получи от СЕМ лиценз за телевизионен канал.
 
Управител на дружеството и вероятно на бъдещата телевизия е 75-годишният журналист, политик и общественик Любомир Коларов, роден в Бургас. Той е бил главен редактор в БНТ (политическото коментарно предаване "Светът в действие" юли 1977 - май 1992 г., което води и ръководи от 1982 до 1991 г.),  главен редактор на „Вечерни новини“ (1991 – 1994 г.) по БНТ, депутат в 37 Народно събрание (1994-1995 г.), председател на Комитета по пощи и далекосъобщения в правителството на Жан Виденов (1995-1997).
 
Висшето образование на Коларов е по специалност „Телевизионна и радио журналистика“ от 1968 г. в Московския държавен университет. Има над 100 документални филми и авторски предавания. В личния си живот, от брака си с Ирина Бокова има две деца, а от брака си с Лилия Райчева (член на СЕМ 2001-2008 г.) има едно дете.
 
* * * * * * *
 
Процедурата по регистрация е стартирала съгласно решение на Националния съвет на БСП от 10 юни т.г., което е възложило документите да бъдат подадени през настоящия месец юли. 
 
Преди това, през месец февруари, съветът възложи на своите органи да разработят концепция за стартиране на телевизионен канал на БСП, а през март одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Размерът на финансирането остана скрит за медиите, като от Frognews разпространиха неофициална информация за 2 млн лв.

* * * * * * *

Прецедент в притежаването на лиценз за телевизия от политическа партия бе създаден от "Алфа" (партия Атака) през септември 2011 година. Законът за радиото и телевизията не регулира регистрацията на такива телевизии и няма правни пречки пред създаването на телевизионен канал, притежаван от политическа партия.

Финансирането им обаче става от собствени приходи на партията, тъй като, според разпоредба на Закона за политическите партии, тя няма право да си набавя допълнителни средства от юридически лица и от еднолични търговци (т.е. от реклама и спонсорство).



ИЗБРАНО