1000-годишнината на Охридската архиепископия - събота, БНТ1

16 май 2018 | 17:59 Дачев
Приключи ли майчинството на Българската патриаршия към Македонската архиепископия? – в предстоящия брой на „Вяра и общество” на 19 май, събота от 17:00 ч. по БНТ1.
 
• Разчитаме на всички православни църкви, но най-вече на Вселенската патриаршия – блиц-интервю на Горан Благоев с Македонския архиепископ Стефан
 
• Защо Светият синод отказа да чества заедно с Македонската църква 1000-годишнината на Охридската архиепископия? – след неочакваната синодална позиция тази седмица водещият на предаването ще анализира заедно с колегата си Николай Кръстев от "Блумбърг ТВ България" мотивите и последствията от това решение. 
 
Ще търси отговор на въпроси като:
- Приключи ли майчинството на Българската патриаршия спрямо Македонската архиепископия? 
- Охладня ли църковната позиция на Скопие към София? 
- Извърши ли предателство спрямо своето минало и духовно наследство българският синод?
 
Вижте и авторската статия на водещия по темата.
 
* * * * * * *
 
• Средства срещу религиозна идентичност – какво предвиждат поправките в закона за вероизповеданията, които единомислено предложиха от ГЕРБ, БСП и ДПС?
 
Кого обслужва тоталното финансиране от държавата на вероизповеданията, които имат последователи сред повече от 1% от населението на България? Има ли рестриктивни казуси по отношение на малките традиционни изповедания? Авторитарно ли се подхожда към тях? Ще се превърне ли БПЦ в най-дотираната от държавата религиозна общност? 
 
Отговорите търсим в разговор със специалиста по конституционно право - гл.ас. Атанас Славов от СУ, Богдан Паташев – генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България и Влади Райчинов – зам.-председател на Обединени евангелски църкви. 
 
Очакваме в предаването да чуем мнението и на един от вносителите на поправките в закона.


ИЗБРАНО