Росен Петров се завръща в ефир на Великден

31 март 2018 | 10:55 Дачев
Ново историческо предаване по Bulgaria ON AIR: „Операция: История“ стартира на 8 април с водещ Росен Петров и ще се излъчва всяка неделя в 16:30 часа
 
По този начин, Росен Петров се завръща в национален ефир, като ще обръща внимание на знакови моменти в българската и световна история и на значимите и противоречиви личности в нея.
 
Николина Димитрова, програмен директор на Bulgaria ON AIR:
„Операция: История“ е предаване за бъдещето. Единствено чрез познанието за това кои сме били, къде сме били, можем да знаем накъде отиваме. „Операция: История“ не е просто предаване за фактите и събитията, а за емоциите, за радостите и тъгите, които се крият зад тях. Ако някой може да говори емоционално за история, то това е Росен Петров“.
 
47-годишният днес Росен Петров е добре познат на българските зрители, има дългогодишен опит като телевизионен водещ, сценарист и продуцент. Той води 12-серийно съботно токшоу, посветено на българската история „Операция Слава” през февруари - аплил 2009 г., след което - токшоуто "Нека говорят" по bTV от май 2009 до юни 2014 г. Преди това бе сценарист на предаванията „Ку-ку“, „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“. Другата неделя, 8 април 2018, се завръща в ефир след близо 4-годишна пауза, по време на която се занимаваше с политика
 
* * * * * * *
 
Bulgaria ON AIR предлага и кратка анотация на новото предаване.
 
„Операция: История“ ще предложи трибуна за полемика и плурализъм за миналото и истините, които трябва да знаем, и за героите, които трябва да помним.
 
В рубриката „История на водещия“ ще бъдат представяни неизвестни факти и телевизионни разкази за живота на велики български личности, ще бъдат представяни непознати от учебниците герои, ще се изтъкват факти, които превръщат личната им история в завладяващ и емоционален разказ. 
 
„Исторически процес“ ще насочи вниманието върху противоречивите личности, процеси и периоди, като един срещу друг ще застават специалисти, общественици, хора на изкуството и културата. В рубриката ще се дава трибуна и за вечните исторически спорове - „Имало ли е турско робство или не“, „Трети март ли е нашият национален празник“, „Кои са върховете и паденията в историята на страната ни“ и други важни теми.
 
А в „Тяхната история“ популярни личности ще споделят своята любима история, която смятат за важна. 
 
* * * * * * *
 
Росен Петров:
„Разказвал съм истории в национален ефир 10 години. Самият аз никога не съм очаквал, че хората толкова ще искат да гледат нещо, посветено на това какви сме били. Като всеки малък народ със славно минало и не особено радостно настояще, ние търсим основания за гордост предимно в него.
 
Когато историята е поднесена не като кухи факти и дати, а като драматичната житейска съдба на дадена личност, тя интригува и аудитория, която няма академичен или чисто патриотичен интерес към миналото. Затова „Оперцаия: История“ ще открехне завесата към славното ни минало и нещата, които ни правят българи, за да се отправим към едно велико бъдеще“.
 
Първото издание на „Операция: История“ тръгва на Великден, 8 април, в 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.


ИЗБРАНО