Сесилия Малмстрьом за ”Светът е бизнес”

28 февруари 2018 | 11:05 Дачев
Европейският Съюз е най-големият износител, вносител, инвеститор и получател на инвестиции в целия свят. Следователно влиянието ни е много голямо. Имаме вече изготвенитърговски споразумения в процес на сключване с най-големите икономики в света. Респективно световното ни влияние е много голямо. 
 
Това коментира в интервю шведският политик и еврокомисар по търговията Сесилия Малмстрьом (Cecilia Malmström) пред Николай Кръстев за предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.
Видео

* * * * * * *
 
Г-жо Малмстрьом, какво е влиянието на европейската търговия в международните икономически отношения?
 
Много голямо. Европейският съюз е най-големият износител, вносител, инвеститор и получател на инвестиции в целия свят. Следователно влиянието ни е много голямо и имаме вече изготвени или търговски споразумения в процес на сключване с най-големите икономики в света. Следователно световното ни влияние е много голямо.
 
Европейският съюз вече е подписал търговско споразумение с Япония. Кои са останалите предизвикателства при преговорите в Азия?
 
Споразумението с Япония е изготвено. В момента се превежда и се надяваме, че може да се подпише през лятото и да влезе в сила по-късно тази година в зависимост от това кога ще се приеме от парламента и правителството. Също така са готови и търговските споразумения със Сингапур и Виетнам, които също са в процес на превеждане. Водим преговори с Индонезия, Филипините и се надявам също да възобновим преговорите с Малайзия. Следователно, влиянието ни в Азия е голямо.
 
Казвате също, че Виетнам е бързо растящ пазар. Какво е текущото състояние на преговорите за това търговско споразумение ?
 
То е изготвено и в момента се превежда. Това е едно много амбициозно търговско споразумение с една развиваща се страна. Трябва да го преведем на всички 23 официални езика на ЕС, а това ще отнеме няколко месеца. Надявам се, че страните членки ще го приемат по-късно тази година. 
 
Следващият ми въпрос е свързан с това, че напоследък виждаме желание от страна на Турция да развие активни отношения с Брюксел. Как бихте характеризирали това, що се касае търговията и икономическото партньорство с Анкара?
 
С Турция имаме много старо споразумение за митнически съюз и ще е доста разумно да го осъвременим -  да го направим  по-модерно и съответстващо на действителните икономики. Това ще е добре за Европейския съюз - ще отвори повече възможности за нас. Също така ще е положително и за Турция. Помолихме съвета на Министрите на европейския съюз да получи мандат и да започне обмисляне на преговори, но засега все още не са приключили с дискусиите. Така че, все още изчакваме.
 
В същото време се говори, че Европейската комисия преговаря за по-добри търговски отношения със страните на Балканите. Можете ли да кажете нещо повече по тази тема?
 
Имаме търговски отношения с Балканите, но, разбира се, основното внимание в момента е да им помогнем и да ги подкрепяме за приемането им в ЕС. Търговията е важна част за това. Страните на Балканите търгуват помежду си, което ние подкрепяме. Но основният фокус сега е да им помогнем да бъдат готови да влязат в ЕС.
 
На какъв етап са преговорите с Мексико?
 
Почти са приключили. В края на миналата година и през тази проведохме оживени обсъждания. Остават няколко неща - секторите на селското стопанство и автомобилите, но съм обнадеждена, че можем да приключим през идните седмици. Тоест, намират се в заключителния етап.
 
Какво е виждането на ЕС за търговията и икономическата политика на САЩ след избирането на г-н Доналд Тръмп за президент?
 
Наблюдаваме ситуацията. Виждаме, че интересът е по-малък, а фокусът например е основно насочен към предоговяряне на НАФТА. И също така на масата вече са поставени някои доста протекционистки предложения. Ще видим дали ще бъдат приети. Затова, за съжаление, преговорите между ЕС и САЩ за Трансантлатическото партньорство за търговия и инвестиции, са замразени. Възможно е в някакъв момент да бъдат размразени, но засега водим много малко преговори със САЩ. Фокусираме се върху останалата част на света.
 
Какво се случва с преговорите със страните от Латинска Америка?
 
Преговорите с МЕРКОСУР също са в заключителен етап с четирите държави - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Моят екип е в Парагвай в момента и преговаря. Остават само няколко деликатни въпроса.
Това, разбира се, ще е най-голямото търговско споразумение, сключвано някога в ЕС - 260 млн. души, обединени с 500 млн. европейци. Тоест, това е едно потенциално много много важно споразумение. Ние ще го сключим, но трябва да го направим както трябва. И ни остава още малко за вършене.
 
Г-жо Малмстрьом, какво мислите за бъдещето на Световната търговска организация? До каква степен ще се промени?
 
Това е нещо, което министрите по търговията ще обсъждат днес и утре. Видяхме, че организацията не функционира както би следвало, когато става дума за вземането на решенията и установяването на световни правила. Затова трябва да видим как можем да я реформираме. Няма лесни начини, но се надявам, че ЕС, който е силен поддръжник на системата на Световната търговска организация, включваща много други страни по света, ще намери път напред, за да можем да продължим да използваме световната сцена за установяне на многостранни правила. Но засега трябва да видим как да преодолеем тази криза.
 
А що се касае международните отношения и международната търговия?
Какво имате предвид?
 
Виждаме ограничителните програми на президента Тръмп.
 
Предстои да видим. Има някои поставени на масата неща, за които президентът ще трябва да вземе решения - за митата върху стоманата и алуминия, които потенциално ще са във вреда за Европейския съюз. Но ще изчакаме, за да видим какво ще бъде решено.


ИЗБРАНО