“Ответен удар” с нов сезон след шестгодишна пауза

14 февруари 2018 | 15:44 Дачев
Британо-американският трилър „Strike Back“ се завърна. Cinemax възроди хитовата си поредица за 5-ти пореден сезон след шестгодишна пауза. Продължението на историята се разгръща в 10 епизода от 6 февруари насам до април 2018 г.
 
Актьорският състав е подновен и в сериите ще видим рамо до рамо в борба с тероризма британеца Уорън Браун („Лутър“), канадката Роксана Макки („Игра на тронове“, „Легендата за Херкулес“), Даниел Макферсън и Алин Сумаруата. Изненада за феновете е ексклузивната поява на звездите от първите сезони - Съливан “Съли” Стейпълтън (в ролята на Деймиън Скот, бунтовник по нрав и ренегат от екипа на американския Делта Форс) и Филип Уинчестър (като елитния британски боец Майкъл Стоунбридж).
 
Минали са две години, откакто „Секция 20“ унищожава последния си враг, но заради терористична заплаха е време една от най-мощните разузнавателни военни програми да бъде възобновена. Базиран на едноименния роман на Крис Райън, „Ответен удар“ проследява подвизите на „Секция 20“ - елитен антитерористичен отряд, който работи по цялото земно кълбо, за да предотврати заплахи преди да са се разраснали. В новия сезон отрядът се сформира отново, за да открие известен терорист, който успява да избяга от затвора. Това е стартът на опасно преследване, което ще разкрие мрежа от свързани помежду им криминални организации. Докато екипът обикаля Близкия изток и Европа, той открива конспирация, която заплашва да промени стратегията на военните действия на планетата завинаги. 
 
* * * * * * *
 
Интересни факти:
 
• От 2010 г. насам „Ответен удар“ е една от ключовите оригинални продукции на Cinemax и връщането й през февруари т.г. е добре дошло за дългогодишните фенове на поредицата. Деймиън Скот и Майкъл Стоунбридж (Съливан Стейпълън и Филип Уинчестър, звезди от първите четири сезона) може да са се оттеглили от звеното, но „Секция 20“, поддържана от нова вълна безстрашни бойци, се завръща с пълна сила за нова мисия. Врагът сега приема облика на джихадисти, наемници и фанатици, които в името на власта са склонни да унищожат човечеството. 
 
• Звездите на сезон 5 са Даниел Макферсън като Самюъл Уайът, американец, който отказва да работи в екип; Уорън Браун като Мак (Макалистър), стресиран от загубата на звеното си по време на неуспешно изселване на затворници в Сирия; Роксана Макки като Натали Рейнолдс, обучена в ръкопашни бойни тактики и психологическо профилиране и Алин Сумаруата като Грейси Новин - опиянена от всяка нова бойна играчка, която попадне в ръцете й. 
Обновеният актьорски състав включва и Нина Сосаня („Наистина любов“) като Адийна Донован, началник на „Секция 20“; Катерин Кели („Нощният мениджър“) като изгнаничката Джейн Лоури и Тревор Ийв („Троя“) като Морган Авес, безскрупулен американски оръжеен дилър.
 
• Анди Харис и компанията "Left Bank Pictures" се завръщат отново като продуценти на сезона и консултанти, които работят в областта на борбата с тероризма. Техният опит и принос е незаменим за фабулата, терминологията и реалистичното представяне на процедурите в секретните организации. Освен, че придава точност и достоверност на сюжета на сериала, консултантската компания има значима роля в обучението на актьорите, тъй като по-голяма част от каскадите се изпълняват от главните действащи лица без ползване на дубльори.
 
• Новият сезон e 5-ти пореден за Cinemax и 6-ти за SkyTV.
Причината - продукцията е фрайнчайз. През 2013-та година Cinemax излъчи първия сезон на SkyTV като нулев, под името "Strike Back: Origins".
 
* * * * * * *
 
Сериите от новия сезон имат премиерно излъчване по Cinemax всяка събота от 21:00 часа. За най-нетърпеливите фенове на поредицата, в HBO GO вече са налични първите 7 епизода.
 


ИЗБРАНО