Всеки четвъртък - документалистика по HBO

13 февруари 2018 | 16:19 Дачев
Всеки четвъртък вечер по HBO e отреден за документалистика. Част от селекцията с документални заглавия на HBO България е лентата “Отвъд страниците на списание Ролинг Стоун("Rolling Stone: Stories From The Edge") - в две части: на 15 февруари 2018 от 23:25 часа и на 22 февруари (следващия четвъртък) от 23:05 часа.
 
След премиерата, четиричасовият филм ще бъде достъпен за гледане по всяко време и в онлайн стрийминг платформата HBO GO.
 
Режисьори са носителят на “Оскар“ Алекс Гибни (за най-добър документален филм, "Taxi to the Dark Side" от 2007 г.) и носителката на “Еми” Блеър Фостър.
 
Никой няма по-ясен и изчерпателен поглед върху популярната култура през последните пет десетилетия от легендарното списание „Rolling Stone“, чиито редактори коментират и документират най-важните събития в САЩ - те правят ретроспекция на последните 50 години през своя поглед.
 
Документалният музикален филм на HBO проследява в две части от по 110 минути най-значимите събития в американската музика, политика и поп култура от страниците на емблематичното списание на издателя Ян Уенър (Jann Wenner). Toва е първата медия, която осъзнава, че рокендролът е нещо много повече от поредната музикална мода и така успява да се превърне от наблюдател в катализатор на културни и политически процеси, които оформят и променят живота на няколко поколения. 
 
Освен поглед зад кулисите на едно от най-влиятелните американски списания и пътешествие, пълно с музика и спиращи дъха фотографии, филмът включва изпълнения на живо от легенди като „Ролинг Стоунс“, Тина Търнър, Брус Спрингстийн, „Секс Пистълс“ и Джанис Джоплин.

* * * * * * *
 
Разказът за списанието надниква отвъд ключови за Щатите истории, сред които са президентските избори от 1972-ра година, отразени от легендата на американската журналистика Хънтър Томсън; емблематичното отвличане на милионерската дъщеря Пати Хърст, която се влюбва в похитителя си; уникалната връзка между Джон Ленън и списанието от 1967 до 1980 г. и последната снимка на Ленин за „Rolling Stone“, направена от Ани Лейбовиц точно преди смъртта му.