Джефри ДеГрандис за ”Дороти и магьосникът от Оз”

14 октомври 2017 | 20:51 Дачев
По повод премиерата на сериала „Дороти и Магьосникът от Оз“ (на 16 октомври от 20:35 часа по Boomerang), предлагаме интервю с продуцента Джефри ДеГрандис (Jeffrey DeGrandis).
 
Режисьорът и продуцент на анимационни филми е роден на 1 декември 1957 г. в Колтс Нек, Ню Джързи. Учи анимация в Калифорнийския институт по изкуствата. Първият му голям пробив е работата му за филма Stay Tuned от 1992 г., а първата му телевизионна анимация е „Рен и Стимпи“. Работил е още по „Бог, Дяволът и Боб“ (продуцент), „Туунсилвания“ (продуцент), Shnookums и Meat Funny Cartoon Show (режисьор и копродуцент с Бил Коп), „Джак, лудият пират“ (режисьор) и „Аниманиаци“ (режисьор).
 
* * * * * * * *
 
По какво новата продукция си прилича и по какво се различава от оригиналната история?
 
Основната цел тук е да запазим сериала възможно най-близо до първоначалния материал. Имаме известния филм на Metro Goldwyn Mayer от 1939 г. и творчеството на писателя Л. Франк Баум, който е създател на „Магьосникът от Оз“. Опитахме се да останем максимално точни и близко до първите 14 романа, които той е написал от 1900 до 1919 г., и оригиналната лента. След като е починал през 1919 г., други хора са писали следващите книги. Мелодиите, които чувате, героите и начинът, по който изглеждат, цялата атмосфера на този весел свят е вдъхновено от там. Баум е написал толкова много брилянтни неща в тези 14 романа. Оз всъщност е гигантски свят, има много земи, океани и острови. Това го прави много вълнуващо. Материалът, от който да черпим вдъхновение, е много. 
 
Да, това е много хубава история. Наистина брилянтна.
 
Но знаете ли какво, всеки познава „Магьосникът от Оз“ и това, което искахме да направим, е да създадем анимационен сериал за всички – и за малките деца, и за възрастните. Шоуто е забавно, но в него има и много драма и известна доза опасност. 
 
Разкажете на аудиторията малко повече за главните герои.
 
Това са Дороти, която всички познаваме, нейният най-добър приятел – кучето Тото, което идва в Оз с нея, Страхливият лъв, Тенекиеният човек, Плашилото, добрата вещица Гленда и Злата вещица от Запада. Въпреки че във филма тя се стопи, когато беше хвърлена вода върху нея, в сериала тя все още е жива и здрава. Злата вещица ще бъде с нас през цялото време в сериала. Ще видим и племенницата й. Те искат рубинените пантофки на Дороти, защото от тях могат да черпят голяма сила. Злата вещица винаги ги е искала, но никога няма да ги има, знайте от мен. Друг герой е кралица Озма. В книгите тя е владетел на Оз и е на възрастта на Дороти. Двете момичетата са на около 11 години, както и Вилхелмина. Ние се стараем да оставаме верни на персонажите от филма, както и да ги озвучаваме сходно с оригиналните гласове. Искаме да се запазят характера, емоцията и приятелството, което Дороти винаги е имала с тях. Опазваме всичко това непокътнато и го намирам за страхотно.
 
Какво според Вас е най-важното нещо, на което Дороти и нейните приятели ще научат децата по целия свят?
 
Вярвам, че Дороти винаги учи на добрини. Ще им покаже как да бъдат находчиви, с новаторски дух, да бъдат лидери, да мислят логично. Тя и нейните приятели са много изобретателни. Те се допитват един до друг и работят заедно. Всички те правят грешки, но в крайна сметка намират решения на ситуациите и се справят с проблемите. Дороти живее в град Емералд и е „Принцеса Дороти“. В началото всичко започва като тренировка, но тя реално взима решенията. Понякога се случва нещо в земята на Мънчкините, например, и викат Дороти на помощ. Тя щраква с обувките си три пъти и след това се пренася заедно с приятелите си към другата земя. Пътуването е като фучене, като силен вятър, като вълшебна вихрушка. Тя се заема с проблема, знае как да се разбере дори и с най-голямото чудовище, което се е появило и тероризира земята. Опитваме се винаги да завършваме епизодите с щастлив край.
 
На кой герой от сериала смятате, че приличате най-много?
 
Ако бях герой от шоуто, щях да съм Тото или някаква комбинация от сърцето на Тенекиения човек и големия приятелски настроен лъв. Но ще ви призная, че в мен има много от Тенекиения човек. Всички ние всъщност сме просто едни големи деца, нали знаете. И ще се видим в Оз!


ИЗБРАНО