Българските обреди в поредица на TVT

28 септември 2017 | 16:27 Дачев
TVT показва българските обреди в поредицата си за празници и обичаи
 
С нови обреди от българския традиционен, празничен и семеен цикъл ще се запознаете чрез новите епизоди на информационната поредица на TVT за празниците и етнографските особености на България.
 
Един от тях е обредът "Пеперуда", който се прави при летните засушавания в Североизточна България, за да се измоли дъжд. От същия цикъл е и освещаването на зърното за семе преди сеитбата. Ще се запознаете и с това как се празнува в добруджанско Еньовден. Ще видите още народните обреди, свързани с появата на бебе в семейството, като "Третя пита", "Прощъпулник" и "Кръщене". 
 
Излъчванията на материалите са в рамките на блока "Туризъм инфо", допълващ филмовата програма.

* * * * * * *

Премиера:
 
От Дунав за Дунав” - късометражен образователен документален филм за природа
2 и 7 октомври 2017 г., понеделник и събота, от 06:45, 10:45, 16:45, 21:45 и 23:45 ч.
 
Филмът е посветен на построяването във Варненската корабостроителница и пускането на вода при Русе на най-новия хипографен кораб за проучване на плавателния път на река Дунав. Телевизия Туризъм го пуска премиерно през настоящата седмица.
 
Лентата разказва как се гарантират необходимите дълбочини и безопасност на корабоплаването по 471-километровият български участък  от реката, за който се грижи Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав. Филмът е по нейна поръчка, като част от втората фаза на проекта са подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав, реализиран по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на ЕС. 
 
Интересен разказ за един кораб и за съвременното състояние на този наш основен търговски коридор по вода с Централна и Западна Европа.


ИЗБРАНО