Онлайн услуга за проверка на новините

7 август 2017 | 17:57 Дачев
Екипът на "Новините на NOVA" ще поддържа специалната онлайн секция на nova.bg за проверка на произхода и достоверността на новините
 
Фалшивите новини се превърнаха във водеща тема за медиите по цял свят. Предоставянето на непроверена и невярна информация може да има разрушителен ефект не само върху аудиторията, но и върху бизнеса и репутацията на въвлечените обекти.
 
В опит да помогне за решаването на този проблем, голямата медийна и технологична компания "Нова Броудкастинг Груп" стартира онлайн услуга за проверка на новините. Платформата nova.bg/proveri предлага надеждно решение: потребителите имат възможност да изпращат линкове към новини, в чиято достоверност се съмняват. Екипът на Новините на NOVA ще ги проверява и щe публикува част от тях в секцията, класифицирайки ги като „достоверни / недостоверни“ или „частично достоверни“, с кратко обяснение защо новината попада в дадена категория.
 
Всеки изпратил линк на новина за проверка ще получи официален отговор от предаването "Новините на NOVA".
 
* * * * * * *
 
Процесът е максимално улеснен за крайния потребител – чрез изпращане на линк на новината в системата, тя ще достига до дежурeн редактор на новините. За да бъдат одобрени за проверка и проверени, изпратените новини трябва да са свързани със събития, които са от значителен обществен интерес, да са публикувани на български език в български сайтове и в рамките на 24 часа, считано към момента на изпращането им за проверка.
 
Всеки потребител има право да изпраща до 5 новини в рамките на един календарен ден.
 
Като допълнение към основната услуга, всяка седмица водещ репортер от Новините, във формата на подробен анализ, ще предоставя информация за това как е направил проверка на дадена новина, изпратена от потребител на сайта, какви са инструментите, които е ползвал и по този начин своеобразно ще предава своята професионална експертиза на потребителите с цел да изостри вниманието им към това как да четат новините критично. 
 
Дарина Сарелска, директор "Новини и актуални предавания":
„За нас е важно да дадем инструментите в ръцете на потребителя и той сам да се научи да разпознава достоверното от недостоверното. Нямаме претенция да можем да се справим с целия организиран поток от фалшиви новини, защото това е сериозен бизнес и ние знаем това, но ще направим толкова, колкото можем. Нямаме и за цел да създаваме комерсиален продукт, а да бъдем максимално полезни на хората и да дадем своя принос в борбата с разрастващото се влияние на неверните новини“.
 
Работата по създаването на секцията започна още през пролетта на тази година, а основната мотивация на Новините на NOVA е поддържането на чиста информационна среда в България.
 


ИЗБРАНО