Спор между държава и църква за храм в Добърско

23 май 2017 | 14:23 Дачев
В публицистичното предаване „Абсурдите с БНТ2“ тази сряда (24 май) от 21:45 часа, екипът на БНТ Благоевград ще представи историята на храма „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско.
 
Той е построен от местните жители и съществува повече от четири века, но през последните години се превръща в спорна тема между държавата и църквата. Днес в храма не се извършват богослужения, но е отворен за посетители като туристическа забележителност.
 
Стотици години храмът в Добърско се е ползвал като молитвен дом и е принадлежал на Неврокопската епархия. От 2004-та година той става собственост на държавата, въпреки че Неврокопската епархия има акт за собственост. Две години по-късно кметството и Министерството на културата сключват договор да стопанисват и управляват заедно храма, като се договарят половината от приходите от туристически посещения да бъдат за селото, а останалата половина - за държавата.
 
През 2007-ма църквата е предоставена за управление на Националния исторически музей и оттогава приходи от билети за посещения почти няма.
 
Защо кметството в Добърско не получава постъпления от туристически такси на храма „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ и защо Неврокопската епархия води дела с държавата, за да си върне  собствеността – зрителите ще научат от разследването на журналистката Елена Чимева.


ИЗБРАНО