Мартин Фрийман за ”Шерлок” сезон 4

4 май 2017 | 14:18 Дачев
Интерво на английския актьор Мартин Фрийман (Martin Freeman) по повод 4-и сезон на хитовия сериал „Шерлок“, който AXN излъчи премиерно за България.
 
Уотсън се заръща без мустака си. Как се чувствате от този факт? 
Отива му, придава му класически вид, а самият аз не съм голям фен на фалшивите мустаци. Когато носите фалшиви мустаци или брада, лицето ви не се чувства особено свободно, а лицето на един актьор трябва да се чувства свободно, за да запази своята изразителност. Ако се притеснявате, че израстъка на горната ви устна всеки момент може да падне, усещането не е от най-приятните. Така че аз съм изключително радостен, че вече нямам мустак. 
 
Семейство Уотсън се готвят да станат родители за първи път. Как това ги кара да се чувстват?
Джон и Мери са много развълнувани от новия си живот заедно. Те встъпиха в брак и сега са на път да създадат истинско семейство нещо, което хората правят обикновено. Те се намират в прекрасен етап от живота си – младоженци, които се обичат и това е чудесно. 
 
Да влезете в ролята на мъж, станал наскоро баща, връща ли Ви спомени за Вашето собствено родителство?
Да, припомнихме някои неща, които се забравят, спомнихме си какво е да се грижиш за малко бебе. Някои спомени са съвсем избледнели, защото нещата са се случили доста отдавна, но паметта ни учтиво се връщаше към онези моменти. Така че, когато бяхме на масата за преповиване, когато приспивахме бебето или когато трябва да го нахраним, наистина се чувствахме малко като в машина на времето. И да, беше забавно за повечето от нас да споделим тези спомени.
 
Как се развива връзката на Джон и Мери в четвърти сезон?
Залозите се вдигат, защото с всеки епизод ги опознаваме все по-добре, тяхната връзка се задълбочава с всеки изминал ден. Мери все още е едно приятно и свежо допълнение, въпреки, че вече доста време присъства в сериала. Тяхната връзка се развива успоредно, без да отклонява прожекторите от взаимоотношенията в центъра, тези между Шерлок и Джон. Джон и Мери са много щастливи заедно, двамата бяха подложени на изпитания в предишния сезон, на които много двойки не биха издържали, но те ги преминаха успешно, което направи връзката им още по-силна. 
 
Семейният живот на Уотсън пречи ли на работата им с Шерлок?
Джон е много щастлив да има любов в живота си, щастлив е да бъде баща и съпруг, но в същото време приключенията ужасно много му липсват. Аз също обожавам да си стоя в къщи, но ако се задържа повече от месец ставам раздразнителен, снимачната площадка ми липсва и изпитвам огромна нужда да се върна на нея. Смятам, че при Джон положението е абсолютно същото
 
Смятате ли, че Джон е наясно със скритото минало на Мери?
Този Джон, който публиката вижда, е оставил в миналото всички свои съмнения, приел е фактите и се опитва да постигне вътрешен мир. Но... човек никога не знае. Дори самият аз не знам какво се случва под повърхността, защото по принцип, когато научиш нещо за някого, когото обичаш, това се стоварва изневиделица и трябва да мине известно време, за да бъде възприето. Той не ѝ е простил напълно за това, което е скрила от него, но я обича прекалено силно и желанието му е нещата между тях да потръгнат. Също е наясно, че за двамата е невъзможно да функционират нормално без да имат тръпка в живота си. Мери никога няма да стане от типа майки и домакини, които си стоят в къщи, за да готвят и чистят. Тя просто не е устроена така.
 
Какво се променя в отношенията между Джон и Шерлок?
Фактът, че Джон е с Мери и вече не живее на „Бейкър Стрийт“ няма как да не промени ситуацията между Джон и Шерлок. Но нямаше смисъл шоуто да продължава ако Джон изцяло се отдаде на семейния живот и прекарва времето си в сменяне на памперси, докато Шерлок преследва лошите сам самичък. Трябва шоуто да си остане с въщите релси и това, че в реалния живот женитбата и раждането на дете променят живота изцяло, нямаше как да се случи в нашата реалност. Така че сериалът си остава изцяло Джон-Шерлок-центричен. Истината е, че и в романите на Конан Дойл, Джон Уотсън е този, който поема по своя собствен път.
 
Как би се развил животът на Джон, ако никога не бе срещнал Шерлок?
Джон щеше да остане в апартамента си след завръщането си от Афганистан и да развие собствена практика като личен лекар, по всяка вероятност. Както знаем, Джон е фен на приключенията и силните усещания и вярва, че е минал през ада оцелявайки във войната. Голяма част от хората, участвали под една или друга форма във война, остават с усещането, че нещо им липсва, когато настанат мирни времена. В този ред на мисли, Джон е благословен от съдбата, че Шерлок се появява именно в неговия живот.
 
Казват, никога не работете с деца или животни. В сезон 4 работите и с двете. Как Ви се стори?
Намирам, че с бебетата нещата са доста лесни, докато с кучетата не бих твърдял подобно нещо (смее се). Обичам кучетата и животните като цяло, обичам и малките деца, но това твърдение не се е появило от нищото. Всеки път, когато чета сценарии, които изобилстват от деца и кучета, се сещам за тази сентенция и затова, че тя не е случайна. Понякога се получават нещата, но като цяло е доста рисковано. 
 


ИЗБРАНО