Токшоуто на Юрий Дачев с нова рубрика - „Точка на кипене“

26 януари 2017 | 10:25 Дачев
Дебат за чистотата на езика и други провокативни теми, свързани с културния живот
 
Предаването на БНТ2 и БНТ Свят „Рецепта за култура“ започва нова дискусионна рубрика – „Точка на кипене“. Първото й издание ще бъде на 28 януари 2017 г. от 10:00 часа.
 
Тази събота водещият доц. Юрий Дачев, солистката на единствения музикален театър на Балканите - Еделина Кънева и хореографът на балет „Арабеск“ - Мила Искренова ще обсъдят внесения законопроект за чистотата на българския език.
 
Проектът впечатлява с  нестандартни  разпоредби - напр. всички музикално-сценични произведения да се превеждат и пеят на български, а оригиналните им либрета да  се прожектират на екран. Предлага се частните работодатели да не могат да назначават служители без дипломи за владеене на езика, а ако медиите употребяват думи, отсъстващи от "последното академично издание на Тълковния речник", да бъдат задължени да ги превеждат или обясняват в скоби.
 
Внесеният в Народното събрание „Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език” през последните дни събуди недоумение с правописните и пунктуационни грешки и предизвика множество коментари на специалисти. 
 
Как възприемат хората на изкуството предложените разпоредби и как виждат ролята на предвидените „агенти на езика“ са част от темите, които ще коментират участниците в първото издание на „Точка на кипене“. 
 
* * * * * * *
 
Премиерата на новата рубрика на предаването „Рецепта за култура“ е само ден след 10-та годишнина от встъпването на България в ЕС, който провежда активна политика за насърчаване на употребата на всички официални езици на територията на целия съюз, а многоезичието на общността се смята за признак на ефикасността, легитимността и прозрачността в работата на Съюза. 
 
Европейската комисия работи съвместно с националните правителства за постигането на амбициозната цел - да се даде възможност на гражданите на ЕС да общуват на два езика, различни от техния майчин език. За следването на многоезичната политика на Евросъюза отговаря Европейският комисар по многоезичието.


ИЗБРАНО