Обявиха журито на ”Bake Off: Най-сладкото състезание”

25 октомври 2016 | 15:54 Дачев
Виртуозите в сладкарството и пекарството бяха представени официално в сутрешния блок „Здравей България“
 
Днес официално бе обявено журито на предстоящото кулинарно риалити "Bake Off: Най-сладкото състезание”. То е в състав от 2 души: инж. Юлия Панджерова и  шеф Юри Балталийски.
 
Панджерова е истински вдъхновител за стотици млади хора, превърнали приготвянето на храна в своя професия. Балталийски пък е изкусен майстор с над 20-годишен опит в сладкарството и златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания.
 
Двамата бяха представени по време на гостуването на Ани Цолова в специално изградената за шоуто палатка, сред спокойната и позитивна среда на Парк-музей "Врана".  
 
* * * * * * *
 
Шеф Балталийски е ученик на шеф Панджерова и двамата се срещат след 30-годишна пауза на снимачната площадка - вече не като ученик и учител, а като равнопоставени професионалисти в сладкарството и пекарството. 
 
В ефира на „Здравей България“ журито въвлече Ани Цолова в направата на въздушната торта, експлозия от вкусове - "Black Forest" ("черна гора"). Шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски споделиха, че предаването се създава с много любов и че всички участници са отдадени докрай и изпълняват изискванията във всяка задача с изключително търпение и прецизност. За завършека на кулинарната магия и тортата помогнаха и водещите на предаването - Алекс Раева и Рафи
 
През ноември зрителите на NOVA ще видят двамата виртуози - шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски - в ролята, в която ще поставят предизвикателства, ще споделят своя опит и ще оценяват 12-те участници в „Bake off: Най-сладкото състезание”. Именно тяхна ще бъде и нелеката задача в края на шоуто да изберат „Най-добрият непрофесионален сладкар и пекар на България”.
 
* * * * * * *
 
Юлия Панджерова:
 
Тя е старши преподавател в Софийска професионална гимназия по туризъм и работи и като водещ кулинарен инструктор в Европейска Академия за обучение и развитие. Едновременно с това участва в разработването и осъществяването на международни проекти в Италия, Франция, Швеция, Испания и Турция. 
 
Юлия Панджерова е сред избраните експерти, които разработват държавни образователни стандарти в ресторантьорството. 
 
Призванието на Юлия Панджерова е да бъде будител, да открива, вдъхновява и обучава виртуози в кулинарията. Нейните ученици - в това число и шеф Юри Балталийски - са изявени майстори сладкари, пекари и готвачи у нас и на световната кулинарна сцена. От  2012  до 2015 година нейни възпитаници печелят националното състезание "Най-добър млад готвач" в гр. Пловдив. През 2015 година заедно с  двама от своите ученици  (Антонио Иванов и Симеон Николов) печели квалификациите за България на най-престижното кулинарно състезание - Bocuse d‘Or, известно като "кулинарните Оскари".
 
Като преподавател и инструктор, Юлия Панджерова обръща особено внимание на индивидуалността на учениците си и развитието на техния  потенциал. За нея предаването на познанията и уменията, които е натрупала през професионалния си път е призвание. Тя вдъхновява любителите кулинари да следват мечтите си и да превърнат готвартството в своя професия.
 
Юлия и до днес не спира да обогатява професионалната си квалификация, като чете специализирана литература, посещава кулинарни курсове и семинари, обменя опит с изявени професионалисти и следи актуалните тенденции в кулинарията. Обича да създава авторски рецепти на основата на старата българска кухня и мечтае да завърши курс по фотография,  за да снима собствените си творения.
 
Юри Балталийски:
 
Най-голямата страст в сладкарското му изкуство е шоколадът, с който печели престижни отличия в цял свят. Освен шеф-сладкар е и треньор, който е обучил стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.
 
Юри е възпитаник на Софийска професионална гимназия по туризъм и завършва кулинарния колеж в Москва. Балталийски е изкусен майстор-сладкар с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел Hilton Прага в продължение на 17 години. Консултирал е и корпоративния директор на международна хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови  проекти, организирането на конференции, семинари и обучения на персонала и налагане на стандарти.
 
Юри Балталийски провежда майсторски класове за професионалисти в България и чужбина.
 
Той е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Сред тях се отличават златен медал на Singapore Salon Culinary за работа с марципан, златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.), златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията празнична торта и petit-fours (април 2006 г.), златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.) и IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012), където печели златен медал в категорията Chocolate showpiece Class D.
 
Юри Балталийски е истински артист и може да направи всякакъв вид торта или декорация от захар, шоколад или марципан. Влечението му към сладкарството идва от най-ранна възраст. Първият му детски спомен, свързан с това, е приготвянето на палачинки за семейството му. Избира сам сладкарстото за свое призвание и професионалната му реализация и успехи са негова сбъдната мечта. В свободното си време се отдава на рисуване, правене на скулптури, фотография, колекциониране на професионални кулинарни списания. Интересува се от кино и музика и се занимава с тибетска йога, плуване и фитнес.


ИЗБРАНО