”Абсурдите с БНТ2” в сряда: услугите по българските плажове

20 септември 2016 | 15:30 Дачев
В публицистичното предаване “Абсурдите с БНТ2” тази сряда (21 септември) от 21:30 часа екипът на БНТ – Варна представя различни гледни точки по една от най-дискутираните теми на лятото – високите цени на услугите по българските плажове. 
 
Журналистическото разследване търси причините за парадокса: чадър и шезлонг на цената на хотелска нощувка.
 
Проблемът с високите концесионни такси, които оскъпяват услугите за туристи, засяга както самите летовници по българското Черноморие, така и концесионерите на плажовете.  Всяко лято десетки плажове остават неохраняеми, тъй като условията за тяхното стопанисване не са достатъчно привлекателни за бизнеса. 
 
Своите гледните точки по проблема ще изложат концесионери, хотелиери, туроператори, експерти в бранша и летовници. 
 
* * * * * * *
 
В тазседмичното си издание на предаването представя и предложената от Министерството на туризма концепция за промяна начина на управлението на морските плажове. Моделът предвижда те да бъдат групирани съобразно техните дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването. Идеята е в процес на обществено обсъждане в рамките на предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, публикувани на сайта на институцията. 
 
Основната цел на модела е да се намали цената на предлаганите плажни принадлежности, като същевременно се насърчат концесионерите и наемателите да предлагат повече услуги за летовниците.


ИЗБРАНО