Инварс Калвинс, създател на мелдония - в интервю за БНТ

1 април 2016 | 22:11 Дачев
Тази неделя в предаването „Спортна треска“ - от 17:30 часа по БНТ1:
 
Зрителите ще имат възможност да видят специалното интервю за БНТ на Инварс Калвинс - създателят на веществото мелдоний. Проф. Калвинс е директор на департамента по медицинска химия в латвийския Институт за органичен синтез. С неговото име се свързва медикаментът “Милдронат“, който в последните дни предизвика поредица от допинг-скандали в световния спорт. 
Препаратът бе включен в забранителния списък на Световната антидопингова агенция от началото на тази година и се смята за един от най-масово използваните от спортисти, по данни на WADA.
 
Гост в студиото на „Спортна треска“ ще бъде Петър Стойчев, дни след като завоюва поредната титла в своята спортна кариера – световен шампион по плуване в ледени води. През седмицата Стойчев обяви кандидатурата си за генерален секретар на Българската федерация по плувни спортове.
 
Зрителите на БНТ1 ще надникнат зад кулисите на впечатляващия спектакъл на лед, който събра в София едни от най-титулованите фигуристи на планетата.
 
С кадри от Златния фонд на БНТ екипът на предаването ще припомни вълнуващи моменти от кариера на известния футболист Красимир Балъков, който чества 50-годишен юбилей.


ИЗБРАНО