История.bg за правителствата от Третата българска държава

31 януари 2016 | 08:44 Дачев
Кой, как и защо управлява България след Освобождението? От 1-ви февруари (понеделник) форматът на БНТ1 "История.bg" започва разговор за правителствата от Третата българска държава, т.е. след 3 март 1878 г. до наши дни.
 
Предаването ще обхване 24 правителства от периода след Освобождението до обявяване на независимостта. Започвайки от кабинета на Тодор Бурмов (1897) до този на Александър Малинов (1908 - 1910), История.bg ще проследи какво ги довежда на власт, какво ги е сваляло и какво наследство оставят. Водещите на дебатите - Георги Ангелов, д-р Горан Благоев и д-р Андрей Захариев - ще търсят има ли народопсихология в политиката и повтарят ли се тенденции, независимо от епохата, в която живеем. 
 
"Формата на публицистичен сериал дава възможност за първи път темите да не са ограничавани в рамките на едночасовото предаване, а да бъдат продължавани до изчерпването им и в зависимост от коментарите на събеседниците. Това е програмен ход, който разчита на провокацията в края на всеки епизод към интереса на зрителя да види продължението в следващия, както е в киното" - коментира програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова.
 
«Не си спомням в предаването тема, за която да е стигнало времето. Затова решихме при разглеждането на българските правителства от Терата българска държава да не налагаме това ограничение. Възможно е да се окаже, че правителство, управлявало само няколко месеца, изисква повече дискусионно време. С каква бързина ще се движим, зависи изцяло от събеседниците и това, което те имат да кажат. Този нов подход е породен от желанието ни да разгледаме как се е развила изпълнителната власт и политическата партийна система в България. Целият екип тръгва с чувството, че също ще бъде изненадан в този телевизионен експеримент. Предстои ни едно пътуване, в което очакваме зрителите да кажат дали сме на прав път.» - заяви продуцентът на История.bg Анна Яковлева. 
 
* * * * * * *
 
През новия телевизионен сезон История.bg отчита осезателен ръст на рейтинга си. Според данните на ГАРБ, предаването привлича все повече интереса на младите зрители. Увеличение на аудиторията се отбелязва основно в таргет групите 18-34, 18-49 и 25-54.
 
Форматът има почти 15 000 последаватели във Фейсбук. Страницата на История.bg е територия на бурни полемики преди и след предаването. 
 
Част от коментарите в социалната мрежа вече са достъпни и в телевизионния ефир. Това дава възможност и на зрителите да се включат в дебатите заедно със събеседниците в студиото. 
 


ИЗБРАНО