Издание на „Референдум“ от Брюксел: бежанската криза

12 септември 2015 | 11:30 Дачев
Ще се излъчат и документални филми, посветени на актуалния проблем
 
Най-голямата хуманитарна криза в Европа след Втората световна война продължава да бъде във фокуса на журналистите от Българската национална телевизия. В специални предавания и документална публицистика, обществената телевизия ще въведе зрителите в различните аспекти на проблема с бежанците и съдбата на стотици хора от Близкия изток, които търсят пътя към по-добър живот. 
 
На 15 септември (вторник) от 21:00 часа в ефира на БНТ1 ще бъде излъчено специалното издание на предаването «Референдум» от Брюксел. Зрителите ще проследят на живо от сърцето на Европа дискусията за бъдещето на Стария континент в контекста на бежанската криза. За първи път такъв тип предаване, с участието на български и чуждестранни гости, се излъчва директно от Брюксел. То е част от проекта „Парламентът на Европа“, който се осъществява от БНТ.
 
В обсъждането ще участват депутати от Европейския парламент. Сред тях са двама от най-активните политици при формирането на общата европейска политика по въпросите на бежанците и емиграцията – бившият италиански министър на интеграцията Сесил Кашету Киендже и консерваторът Тимъти Къркхоуп – бивш помощник държавен секретар по въпросите на имиграцията и граничния контрол в британското вътрешно министерство.
 
България ще бъде представена от евродепутатите Светослав Малинов, Мария Габриел, Илияна Йотова и Ангел Джамбазки.
 
Виртуалното студио на Европарламента, което за един час ще бъде запазена територия на БНТ, ще даде възможност на зрителите да станат част от визуално атрактивната дискусия. Специално за това издание на „Референдум“, триизмерни графики ще представят резултатите от социологическите допитвания на Алфа рисърч.
 
* * * * * * *
 
Непосредствено преди публицистичното предаване, от 20:40 часа, БНТ1 ще излъчи документалния филм на журналиста Александър Марков "През границата". Между отчаянието и надеждата». Филмът ще покаже дълбочината на бежанската криза през драмата на семейство сирийски емигранти. Пред камерата на националната теливизия бежанците признават, че Европа за тях е надеждата. На тяхната карта тази надежда е дълга 3 800 км. - от Сирия до Германия. Зад тях остават джихадистите, прерязаните артерии и дълбоките води на Средиземно море, готови да ги погълнат и да изхвърлят телата им на брега.
 
„Пред нас е стената на Орбан и бодливата тел на страха. Ние всички сме бежанци по неволя”, продължава техният разказ. Статистиката сочи, че 340 000 бежанци са влезли в ЕС, 2 600 са загинали в Средиземно море, а 100 000 са преминали през Западните балкани, в търсене на надеждата по пътя Сирия – Германия.
 
Режисьор на филма е Мария Христов, редактор - Тоня Димитрова, а оператори - Росен Петрински и Владимир Богдански.
 
* * * * * * * 
 
БНТ ще покаже и още един аспект от проблема. Сигурността в Европа и войната в Сирия са фокус на рубриката „В кадър”. На 16-ти септември от 22.30 часа зрителите отново ще видят филма на Владислав Велев „Джихадисти в Европа”.
 
Журналистът, който беше в Париж, непосредствено след атентата в редакцията на вестник „Шарли Ебдо” и предаваше на живо събитията от френската столица, проследява как радикалния ислям е проникнал в живота на обикновените хора. 
 
* * * * * * *
 
На 30–ти септември зрителите на БНТ 1 ще могат да видят и филма «Заплахата «Ислямска държава». Лентата, с автор Цветелина Йорданова, разказва за най-мощната джихадистка групировка. Журналистката търси отговор на въпросите как работи пропагандната машина на джихадистите, с какво се привличат нови последователи и какъв е резултатът от сравнението между "Ислямска държава” и Ал Кайда.
 
Зрителите на обществената медия ще имат възможност да видят двама от малкото световни журналисти, които могат да говорят за "Ислямска държава" от първо лице - французина Никола Енен, който прекарва 10 месеца в плен на "Ислямска държава", и италианката Франческа Бори – един от малцината западни журналисти, отразявали войната в Сирия през цялото време.
 


ИЗБРАНО