Диана Радева влезе в МЕНСА, интелигентност 150

11 септември 2015 | 11:23 Дачев
Чаровната водеща на сутрешния блок „Добро утро, България“ (TV7 и News7) Диана Радева показа за пореден път, че е и една от най-умните в българския ефир. Тя с лекота постигна IQ 150 и 98% на теста за интелигентност на МЕНСА - което означава, че на всеки 100 души 98 от тях се представят по-зле.
 
Проверката е по стандарт, одобрен от „Менса Интернешънъл" и се използва в цял свят. Психолозите все още смятат, че това е най-добрият начин за определяне на човешката интелигентност. Повечето хора постигат резултати в диапазона 85-114 точки. Всеки резултат над 140 е считан за високо IQ. Постигналите над 160 IQ се считат за гениални.
 
Всички, които имат повече от IQ 148 и персентил над 98%, биват поканени да станат част от МЕНСА, така че Диана Радева вече ще бъде горд член на единствената световна организация на хора с висок коефициент на интелигентност. 
 
Понастоящем МЕНСА обединява над 100 000 членове в над 100 държави. В България в клуба на най-интелигентните членуват около 2 000 души. 
 
Диана Радева: „Извън притеснението, че няма да се справиш и че може да се изложиш пред всички, тестът е супер предизвикателство. Признавам си, че още от гимназията исках да се пробвам, но ме беше страх. Мисля, че много колеги журналисти ще се представят добре. От МЕНСА традиционно призовават политиците, а покрай тях и журналистите да се тестват – може би и едните, и другите трябва да са по-смели. 
 
* * * * * * *
 
Визитка на Диана Радева:
 
Завършва българска филология и журналистика в Софийския университет. Дълги години работи и обогатява професионалния си опит в новините на предаването "Тройка на разсъмване" по радио "Витоша". Преминава няколко стажантски програми в БНР, в. "Нощен труд", Нова телевизия, CNN. 
 
Работи в телевизиите MSAT, "Евроком", TV2 (напр. в предаването "Параграф BG", 2008 г.  с Георги Любенов) и PRO.BG, а днес е познато лице на ТV7 и News7.


ИЗБРАНО