Ненчо Балабанов ще води „Търсачи на мечти“ по БНТ

29 май 2015 | 18:31 Дачев
Новото предаване на БНТ стартира на 1 юни и ще се излъчва в рубриката „Лека нощ, деца
 
Риалити проектът „Търсачи на мечти“ ще продължи две седмици, като идеята му е малките деца да изживеят сбъдване на мечти, да се срещнат с хората и професиите, към които се стремят. Всяка вечер малките зрители ще научават как се става ветеринарен лекар, балерина, автомобилен състезател, какво е нужно, за да яздиш кон, или къде се намира страната на шоколада.
 
Децата-участници във формата са подбирани с кастинг от детски градини в София. В сбъдването на мечтите участват доказани авторитети в своята област – ветеринарни лекари, примата на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева и целият състав на операта, автомобилният състезател Румен Дунев, шоколадовият вълшебник Ради Стамболов и много други.
 
* * * * * * *
 
Водещ на „Търсачи на мечти“ е актьорът Ненчо Балабанов. Той е лице и на другото любимо детско предаване по БНТ – „Милион и две усмивки“. 
 
„Когато сбъдваме мечтите на децата, те растат по-щастливи. Като обществена телевизия ние сме единствените, които обръщат внимание на децата, на техните мечти и желания и се стремим да ги превърнем в реалност. Неслучайно избрахме Ненчо Балабанов за водещ – и това стана още през април миналата година, защото виждаме как детето в него още не е пораснало“, каза продуцентът на предаването Ралица Филипова.
 
Продукцията се реализира от БНТ и продуцента Михаил Баликов от „Таратор медия“ с проекта „Прознание академия“. Идеята на формата е на Ралица Кръстева, продуцент и на предаванията „Бърколино“ и „Милион и две усмивки“ по БНТ1, и на Христо Порязов.
 
Автор на първите два броя е театралният режисьор Ида Даниел. Режисьори са Христо Порязов и Емил Димитров. Песента към формата е написана от Юлияна Каракашева по музика на композитора Мирослав Иванов.
 
* * * * * * *

Социално отговорната кампания на Българската национална телевизия „Спри, детето запази!“ ще посрещне децата 1 юни с тържество, посветено на пътната безопасност. Заедно с партньорите си от Paradise Center обществената медия кани всички деца на празник, с който отново ще напомни на най-малките и техните родители как да се придвижват безопасно на пътя. Специално изработената в търговския център сцена ще събере десетки гости и звезди с апела за повече толерантност и уважение на пътя. 
 
Тържеството ще открият четиринадесет малки балерини от школата на Маша Илиева, които ще изпълнят специално подготвено за празника съчетание. Веднага след това на сцената ще излязат актьорите от „Весел столичен светофар“, които ще зададат на малчуганите забавни въпроси на тема пътна безопасност. По традиция в празника ще се включат и посланиците на кампанията „Спри, детето запази!“ - изпълнителите Venzi, близначките Алекс и Влади, както и триото Ice Cream.
 
Гостите на празника ще получат стикер с логото на „Спри, детето запази“, който може да залепят на автомобила си и да станат част от инициативата за пътна безопасност на БНТ. И като на празник, освен с положителни емоции и изненади, децата ще си тръгнат и с много подаръци.
 
От старта на кампанията досега 42 пешеходни пътеки в София бяха повдигнати, а над 120 – осветени. Монтирани са над 80 предупредителни пътни знака с логото на кампанията в градовете София, Пловдив, Варна, Благоевград, Русе, Стара Загора, Сопот, Созопол, Ловеч, Хисаря. Предстои да бъдат поставени такива и в други населени места.

* * * * * * * *

В Деня на детето - 1 юни, Българската национална телевизия стартира първия по рода си детски порталwww.tvhlapeta.bnt.bg.
 
За първи път телевизия обединява в специализиран портал съдържание, предназначено за детската аудитория. БНТ предлага изключително богатия си архив от програми за най-малките, които обаче със сигурност ще бъдат приятен спомен от детството и за техните родители.
 
Сайтът ще предложи образователни игри и любими детски предавания, филми и сериали от миналото, разделени в три възрастови групи: от 3 – 6 г., от 7– 11 г. и от 12 – 16 г.
 
Платформата е разработена по международни стандарти и съдържанието ѝ ще се обновява и допълва веднъж седмично.


ИЗБРАНО