Старт на ”Лачените обувки на българското кино”

1 март 2015 | 08:41 Дачев
Червен килим и лачени обувки за мащабната продукция, откриваща сезона на българското кино
 
С гала вечер в студио 1 на НРТЦ, БВН ще даде старт на една от най-мащабните си продукции за тази година – „Лачените обувки на българското кино“. Точно в 20:45 часа на 1 март 2015 г. студиото ще отвори врати, за да посрещне за бляскавия първи епизод емблематични лица от българското кино.
 
В рамките на три месеца водещите Параскева Джукелова и Стефан Щерев, които са и хитов тандем в „Джулай“, ще преведат зрителите през кадри и герои от 100 незабравими български филма, създадени през последните 100 години. За да може в края на формата, който ще премине през четири гала вечери, те да изберат любимата си лента. За първи път зрителите ще видят подбора от стоте заглавия, от които те ще откроят своя фаворит. 
 
Своите спомени и впечатления ще споделят в студиото любими лица на българското кино. Сред тях са актьорите Мария Статулова, Пламена Гетова, Ани Вълчанова, Яна Титова, Асен Блатечки, Филип Трифонов, режисьорите Николай Волев, Явор Гърдев и Виктор Чучков, писателят и сценарист Георги Мишев, кинокритиците Геновева Димитрова и проф. Вера Найденова и продуцентът и директор на „София филм фест“ Стефан Китанов. 
 
Един от доайените на българското кино – Никола Корабов, който режисира класиката „Тютюн“, ще бъде специален гост в студиото на БНТ.
 
По време на живото предаване зрителите ще видят кадри от първия български игрален филм – „Българан е галант“ на Васил Гендов. Защо БНТ избира да открие формата с режисьорите на най-актуалния в момента филм – „Урок“ - Кристина Грозева и Петър Вълчанов, ще разберем от първото издание на предаването.
 
Сред изненадите на вечерта ще бъде и рубриката „Един снимачен ден“, в която гост е певецът Орлин Горанов.
 
В откриващата гала вечер на предаването ще бъде даден и стартът на рубриката „Парчета кино“, където ще се излъчи първия любителски римейк на епизод от хитов български филм. От кого е направен, ще стане ясно по време на живото студио.
 
По време на ефира в студиото ще звучат изпълнения на любими песни и мелодии от незабравими ленти, които са по аранжимент на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. 
 
Сценографията на киноформата е на Чавдар Гюзелев.
 
* * * * * * *
 
С „Лачените обувки на българското кино“ БНТ отбелязва 100-годишния юбилей от създаването на първия роден игрален филм. Заглавието на предаването е вдъхновено от класическия филм „Лачените обувки на незнайния воин“ на режисьора Рангел Вълчанов – признат от своите колеги за един от най-добрите в историята на българското кино.
 
Националната телевизия стартира проекта през септември 2014 г. с изготвянето на списък от 425 заглавия, някои от които предложени и допълнени от зрителите. Чрез онлайн вот броят им бе сведен до сто.
 


ИЗБРАНО