Интервю с осъден на смърт от мафията писател

10 октомври 2014 | 17:15 Дачев
В предаването "Ничия земя" (събота, 11 октомври, 18 - 19 ч. по Нова телевизия) ще видим интервюто на Даниела Тренчева с осъдения на смърт от неаполитанската мафия писател Роберто Савиано.
 
“Италия е демокрация с мафия в себе си, България е мафия с демокрация в себе си...” ("La Bulgaria è una mafia con al suo interno la democrazi"), казва той.
 
35-годишният Roberto Saviano е италиански писател и журналист, осъден на смърт от мафията заради романа му “Гомор” ("Gomorra"), изобличаващ неаполитанската камора.
Шамарът в лицето на мафията логично води до следването на техните правила: шефовете ѝ осъждат Савиано на смърт. 
 
Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита – нещо нечувано в историята на Италия. От 10 години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят. Търсят го милиони – журналисти, издатели, политици, а за да го убият – и мафиоти. Това води след себе си почти нечуваната възможност да бъде открит и да направи разкрития пред екипа на българското предаване.
 
Пред Даниела Тренчева, Савиано говори за пътя на кокаина, за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия. Целият разговор е абсолютно достоверен, независимо от рисковете, които поеха и двете страни, за да бъде осъществен и излъчен. 
 
Откъс от него можете да видите тук: youtube.com/watch?v=hmLbkHtSnvs

* * * * * * *

От печат у нас излезе втората книга на Савиано "ZeroZeroZero" ("Нула Нула Нула") в превод на български език, в която се изследва бизнесът около кокаина, движението му между континентите и ролята на наркопарите в международните финанси.



ИЗБРАНО