Морски финал на пътуващото лятно кино

30 август 2014 | 13:42 Дачев
След 15 000 километра и 96 филма, БНТ-киното под звездите акостира в Созопол
 
Пътуващото лятно кино е в древния морски град за Празниците на изкуствата „Аполония“. Там кампанията на националната телевизия ще отбележи края на третия си сезон. 
 
На 1 септември вечерта Созопол е домакин на финалните прожекции от календара. От 20:00 часа в „Шатрата“ (Клуб „Аполония“) гостите на фестивала ще могат да видят филма на доц. Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев „И България е една голяма грешка“. В 23:00 часа фестивалното кино „Отец Паисий“ ще отвори врати за прожекцията на филма на Светослав Драганов „Живот почти прекрасен“. Лентата ще бъде представена от целия авторски екип.
 
Каталогът на фестивалната програма включва още две документални заглавия, продуцирани от БНТ, които ще могат да се гледат в кино „Отец Паисий”. На 2 септември от 23:00 часа е прожекцията на филма на Горан Благоев и Найо Тицин „Златното сърце на София”, а на 4 септември, отново от 23:00 часа - „Гласът, който моли Бога за България” на Петя Тетевенска и Росен Елезов.
 
* * * * * * *
 
Благодарение на Пътуващото лятно кино с БНТ 1, хиляди хора си припомниха емоцията от прожекциите под открито небе. Успехите на кампанията са впечатляващи. За три сезона киното на колела измина 15 000 километра, над 70 000 зрители гледаха под открито небе 96 филма. 
Тази година Пътуващото лятно кино на БНТ 1 премина в два тура – 23 малки населени места в първия, и 9 големи града – във втория.
 
Рекорд постави Хисаря, където в летния театър на града се събраха 1 200 зрители. За първи път в история на проекта, гръмотевична буря и порой отмениха вечерната прожекция в Ямбол. Екипът на БНТ обаче се върна в града по-късно, за да не разочарова своите зрители.
 
През 2014 година Пътуващото лятно кино представи режисьорски дебюти, създадени в годините на българския преход с подкрепата на БНТ. Тази година, заедно с кампанията, имаше и Пътуващата детска библиотека – пътуващ формат за размяна на детско-юношеска литература между най-младите читатели на България.
 
Пътуващо лятно кино с БНТ 1 получи подкрепата на много общини, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България и  Eventex Awards International 2013. Както и най-важната награда – любовта на зрителите!
 


ИЗБРАНО