Разследвания на БНТ за Аспарухово в 2 предавания

12 юли 2014 | 11:47 Дачев
Шокиращи кадри от наводнението на 19 юни - в предаванията „В кадър ” и „Открито
 
Национална телевизия ще търси причините за трагедията във варненския квартал „Аспарухово“, заради която бе обявен национален траур на 23 юни 2014.
 
* * * * * * *
 
Наводненията: престъпление без наказание“ – така се нарича документалният филм на Иво Никодомов, който ще бъде излъчен в рубриката  „В кадър“ в понеделник, 14 юли от 22 часа по БНТ1.
 
Разследването търси причините, поради които един обилен дъжд се превърна в опустошително и смъртоносно бедствие, отнело 13 човешки живота и разрушило един варненски квартал.
Филмът ще покаже уникални кадри от „Аспарухово“ и ще припомни и другите смъртоносни наводнения от последните години – в Елин Пелин, Цар Калоян и Бисер. Зрителите ще се убедят, че има много общи неща между тях: зле поддържана и недовършена инфраструктура, неясни собственици на микроязовири, криминално изсечени гори, затлачени от природата и хората дерета.
 
„Изводът е ясен - безотговорност на институциите, липса на виновни или размита вина, заради които хората губят за секунди домовете си, градени с десетилетия. България е държава, където нищоправенето е възможно.“ – това каза авторът на филма Иво Никодимов. 
 
* * * * * * *
 
Шокиращи снимки на квартал „Аспарухово“, направени от въздуха, ще покаже във вторник (15 юли) предаването „Открито“ с Валя Ахчиева, което се излъчи за последно на 10 юни.
 
Кадрите са направени над военното поделение „Бункера“ и показват какво има в дерето-убиец, в частта, минаваща през имота на Министерство на отбраната. Тези снимки ще тласнат разследването на компетентните органи в нова посока. 
 
„Изпратихме вече снимковия материал на Военно-окръжна прокуратура–Сливен, която по компетентност трябва да води разследването във военното поделение „Бункера“ и потопа в квартал „Аспарухово“. Настояваме военната прокуратура да поиска експертиза на това място в дълбокия ров“, уточни разследващата журналистка.
 
„Открито“ започва в 22 часа по БНТ1.
 


ИЗБРАНО