Никола Гюзелев в ефира на БНТ

16 май 2014 | 13:49 Дачев
В памет на починалия днес Никола Гюзелев, трите канала на БНТ - БНТ1, БНТ2 и БНТ Свят - ще променят програмата си, за да припомнят на зрителите за живота и творчеството на световноизвестния оперен певец. 
 
Тази вечер от 22:00 часа, веднага след публицистичното предаване „Панорама”, БНТ1 ще излъчи документалния филм „България - една изстрадана любов”.
В продукцията са включени изпълнения от коронните му роли в оперите „Борис Годунов”, „Дон Карлос”, „Аида”, „Фауст”, „Дон Кихот”.
За изкуството на Гюзелев говорят Катя Ричарели, Мстислав Ростропович, Болонини, Емил Чакъров, Гена Димитрова и др.

Филмът е по сценарий на Тома Томов и Росен Елезов. Режисьор е Христо Христов.

16 епизод на сериала "Борджиите" се премества с час и половина по-късно, а игралният филм "Шмекери" ("Les ripoux", Франция, 1984) с режисьор Клод Зиди отпада.
 
* * * * * * *

Неактивната иначе рубрика на БНТ 2 „Най-доброто от ...” днес ще бъде в ефир и също ще бъде посветена на прочутия български бас.

Предаването започва в 21:30 часа и разказва за кариерата и житейската философия на Никола Гюзелев.

Зрителите ще видят уникални черно-бели кадри и фрагменти из опери на Мусоргски, Верди, Бойто и Росини.

* * * * * * *
 
От 19:30 часа по БНТ Свят ще бъде излъчено предаването „Знаци по пътя”, което също отсъства от активната програмна схема.

В него са включени разговори с Никола Гюзелев в дома му, отзиви на музиковеда – проф. Боянка Арнаудова, режисьора Павел Павлов, както и на неговия ученик, колега и приятел Владимир Стоянов.

* * * * * * **

На 18 май, неделя, предаването на БНТ1 „Н3DЕЛЯ Х3” (12:35 - 13:45 ч.) ще почете паметта на великите оперни певци Никола Гюзелев и Борис Христов.
 
Уникални архивни кадри от фонда на БНТ ще припомнят за личността на Никола Гюзелев.
 
По случай 100 години от рождението на Борис Христов, гости в студиото ще бъдат дългогодишният ръководител на редакция „Класическа музика” в БНТ Невена Коралова, журналистът от БНТ Петя Тетевенска, както и оперният певец Пламен Бейков.

Невена Коралова и Петя Тетевенска са сценаристи на филма, посветен на  прочутия в цял свят българин - „Гласът, който моли Бога за България”. С него те дават нов поглед към живота му, изпълнен с редица превратности.


ИЗБРАНО