Най-значимите банкови обири в историята на България

3 април 2014 | 07:38 Дачев
На 6 април, неделя, в поредицата "bTV Документите" (22:00 ч.) зрителите на bTV ще видят първата част от филма на Канна Рачева – „Следите на парите”, който ще разкаже за най-значимите банкови обири в историята на България от началото на 20-и век до началото на Прехода.
 
Филмът проследява нападението срещу клона на „Отоман банк” в Солун през 1903 г., част от т.нар. „солунски атентати” - нападения, организирани от група български ученици от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като „гемиджиите”.
 
Атентаторите целят да засегнат икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Прави се аналог с обири, извършени от международни революционни организации като т.нар. „тифлиски" обир от 1907 г., поръчан и организиран лично от Ленин. Обръща се внимание на факта, как хората, които са ограбвали финансовите институции в средата на 20-и век, след това се превръщат в създатели на закони.
 
В годините на комунистическата утопия, когато се предполага, че престъпността е нищожна, за престъпление - като това от 1984 в Хасково - са издадени смъртни присъди. За изясняване на въпроса каква е ролята на държавата-майка или мащеха през различните исторически периоди, ще се отдели голямо внимание на случая от 1984 г.
 
Обирите на банки остават винаги форма на протест срещу политическата система, независимо от лицето на властта. Използвани са архивни кадри, снимков материал, както и интервюта със специалисти, сред които е и единственият българин, написал книга за банковите обири както у нас, така и зад граница.
 
„Следите на парите” обръща внимание, както на годините от началото на 20-и век до началото на Прехода, така и на „тъмните” години след неговото начало. Банковите обири могат да доведат както до разрухата и загубата на един човешки живот, така и до фалита на една цяла държава.
 


ИЗБРАНО