„Песента на Валя” - филм на Гена Трайкова

6 март 2014 | 13:39 Дачев
9 март, bTV Документите, 22:00 часа

На 9 март 2014, неделя, зрителите на bTV ще могат да видят филма на Гена Трайкова „Песента на Валя”

Историята на никому неизвестната Фейме Касабова, на световно признатата Валя Балканска и пътя на българската песен „Излел е Делю Хайдутин” до диска с послания от Земята, който полита към Космоса.
 
Това е съчетано с уникални кадри от НАСА и интересни срещи с хората, които са дали своя принос за развоя на събитията в тази невероятна история.
 
* * * * * * *
 
Фейме е скромно и бедно момиче, българка мохамеданка от село Арда, което се превръща в световноизвестна певица. Филмът ще проследи пътя на Фейме от затънтената махала в едно село на самата граница с Гърция до световните сцени и превръщането й във Валя Балканска - певицата, чийто глас полита в Космоса.
 
Докато работи върху съдържанието на диска с послания от Земята, американският професор по астробиология Карл Сейгън подарява песента “Излел е Делю хайдутин” на съпругата си Ан Друян за рождения й ден. Когато зазвучала Арията на българската овчарка, Ан Друян заплакала...
 
Така, малко случайно, през 1977 г. българската песен в изпълнение на народната певица Валя Балканска попада сред културното и историческото наследство на планетата, което полита на борда на сондата „Вояджър” в открития Космос.
 
* * * * * * * *
 
По време на филма „Космос” на Карл Сейгън (научнопопулярен филм, излъчен през 1984 година за българските зрители; самата оригинална поредица "Космос" е излъчена за първи път през 1980 г. и е събрала над 750 милиона зрители по целия свят), прозвучава и българската народна песен „Излел е Делю Хайдутин”.

Валя Балканска е у дома пред телевизора. Чува собствения си глас и остава  шокирана, но вместо заслужено признание, я чака скандал. Пораждат се спорове за това как песента е напуснала пределите на България, а впоследствие и кой е нейният автор.
 
Филмът ще проследи личния и професионален път на Валя Балканска и ще покаже колко близка е връзката на Валя с историята на Родопа планина и с легендата за Делю Хайдутин. 
 
Това и още неизвестни факти и уникални кадри от НАСА - във филма „Песента на Валя”.
9 март, bTV Документите, 22:00 часа.

* * * * * * *

През юни 2012 г. бе съобщено, че Междупланетната сонда НАСА "Вояджър 1" (Voyager-1) е достигнал пределите на Слънчевата система е и на път да навлезе в междузвездното пространство.
Това е първият космически апарат, достигнал най-отдалеченото разстояние от Земята.
 
Корабът, изстрелян преди 37 години, носи на борда си т.нар. Златна плоча с разнообразие от звуци и снимки от нашата планета, изобразяващи живота и културите на Земята. Тя съдържа и специална селекция с произведения от световното музикално наследство като творби на Бах, Бетовен, Моцарт, а също и изпълнението на Валя Балканска. Съдържанието на плочата бе подбрано от комитет на НАСА с председател Карл Сейгън.

Космическият посланик е създаден да търси и установи връзки с извънземни форми на живот. През януари 2012 г. НАСА изключи системата за отопление на някои от модулите, с което апаратът премине на икономичен режим. Целта е така горивото му да стигне до 2025 г.



ИЗБРАНО