Носителят на Оскар „Вътрешна афера” в bTV Документите

13 февруари 2014 | 11:31 Дачев
Документалният филм "Inside Job" е носител на редица престижни международни награди и на „Оскар” за документално кино от 2011 г.

На 15 февруари от 22:30 ч. зрителите на bTV ще имат възможността да гледат първия документален филм в поредицата "bTV Документите", който е на външен автор.
Направената от продуцентите Гена Трайкова и Венелин Петков селекция включва няколко чуждестранни заглавия, които са образец на световното документално кино и са посветени на болезнени теми, пряко касаещи нас българите. 
 
Първият филм, който ще се излъчи като част от поредицата, е „Вътрешна афера”, анализиращ корените на световната финансова криза. 
 
* * * * * * *
 
Автор на „Вътрешна афера” е носителят на „Оскар” Чарлс Фъргюсън. Това е първият филм, разкриващ потресаващата истина зад икономическата криза от 2008 г. Заради глобалния финансов срив, на стойност над 20 трилиона долара, милиони хора губят домовете и работата си. 
 
Чрез изчерпателни изследвания и обширни интервюта с ключови финансови „вътрешни” лица, политици, журналисти и учени, филмът проследява възхода на една „мошеническа” индустрия, която корумпира политиката, регулацията, както и академичните среди.
 
От филма става ясно още какви са ги вършили в Голдман Сакс, какво е довело до фалита на AIG, Lehman Brothers и др. Най-опасните разкрития всъщност са в заключението, че финансовата индустрия всъщност много успешно се справи с задачата да се спаси (благодарение на парите на данъкоплатците) и след това да блокира всеки по-радикален опит за реформиране и регулиране на системата.
 
Като бонус на всичко това е носителят на „Оскар” Мат Деймън, който със своя мек и приятен глас влиза в ролята на разказвача.
 
„Вътрешна афера” е заснет в Щатите, Исландия, Англия, Франция, Сингапур и Китай.
 
* * * * * * *
 
Ревюта:
 
„Този филм очертава с изключителни и напълно разбираеми подробности гледището, че сривът от 2008 г. „не е случайност”. Вследствие на личния и професионален опит, на интелекта и интересите си, Фъргюсън е особено подходящ да създава шокиращи документални филми,  които убедително и внимателно излагат всички обстоятелства на една значима ситуация.”
Кенет Тюран – Los Angeles Times
 
„Шедьовър на разследващата документалистика – язвителен, скандален, комичен, страховит преглед на причините за кризата. ...Този филм разглежда чудовищните измерения на темата с цялата сериозност, която тя заслужава.”
Уесли Морис – The Boston Globe
 
„С много гневни, много внимателно изложени аргументи, брутално ясен документален филм за това как американската финансова индустрия се захваща преднамерено да измами обикновения американски инвеститор.” 
Роджър Ебърт – Chicago Sun-Times
 
„Ако до края на филма не сте разгневени, значи не сте гледали внимателно. Убедителен обзор на решенията, довели до измамите и колапса на Уолстрийт... в по-широк смисъл посланието на „Вътрешна афера” е, че американският оптимизъм може да доведе и до трагични последици.”
Мери и Ричард Корлис – Time
 


ИЗБРАНО